Region

‘Putin je nepredvidiv, ne isključujem nuklearni sukob’: Pahor upozorio na širenje sukoba na Zapadni Balkan

Slovenski predsjednik Borut Pahor je izjavio da se zalaže za nastavak isporuke oružja Ukrajini i ukazao na nepredvidivost ruskog predsjednika Vladimira Putina, uz napomenu da bi situacija mogla da eskalira do nuklearnog sukoba.

On je u intervjuu za njemački Spiegel upozorio na potcjenjivanje ruske vojske i ukazao na rizik od širenja sukoba na Moldaviju, Gruziju i zapadni Balkan, prenosi STA.

Slovenski predsjednik je njemačkom listu rekao da, “nažalost, više ne može da isključi nuklearni sukob”, pošto je izgubio povjerenje u prosuđivanje ruskog predsjednika.

Iako, prema njegovom mišljenju, nuklearni sukob ne bi imao nikakvog smisla, Pahor tvrdi da Putina također nije odvratila ni besmislenost rata u Ukrajini, navodi slovenska agencija, prenosi Tanjug.

Pahor je naglasio da se ne slaže sa trenutnim embargom na ruske energente, već da se zalaže za postepeno smanjenje zavisnosti od ruskih energenata, iako se, kaže, nekome takav korak čini kukavičkim.

On se dotakao i kritika iz istočne Evrope, gdje se zvanični Berlin optužuje da odugovlači s uvođenjem sankcija Rusiji i istakao da bi Njemačka pretrpjela značajnu ekonomsku štetu ako bi se uveo embargo na ruska fosilna goriva, što po njemu, objašnjava njihovu zabrinutost, navodi STA.

Slovenski predsjednik je izjavio za njemački list da Putinova težnja za vojnom pobjedom trenutno nije dobra osnova za početak ozbiljnih mirovnih pregovora i smatra da bi ukrajinski rat mogao i da eskalira, jer je Rusija spremna na teške žrtve da bi pobijedila.

Slovenski predsjednik je primijetio da posebno u Moldaviji postoji jak strah od širenja sukoba na njenu teritoriju, te kaže da bi taj rat direktno mogao da utječe i na Gruziju i Zapadni Balkan.

Pahor je intervju dao tokom radne posjete Berlinu 28. aprila, gdje se sastao sa njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeirom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare