Svijet

“Putin je stjeran u ćošak. Čim bi upotrijebio nuklearno oružje s njim bi bilo gotovo”

Neuspješna mobilizacija, navodna sabotaža na plinovodima koji opskrbljuju Evropu ruskim plinom i aneksija ukrajinskih regija koje njegove snage ne uspijevaju kontroliraju u potpunosti, nameću pitanja o tome koji su sljedeći potezi Vladimira Putina.

Nisu prošla niti 24 sata otkako je Putin proglasio pripojenje ukrajinskih regija Luhansk, Donjeck, Zaporižje i Herson Ruskoj Federaciji, a ukrajinske snage opkolile su i gotovo zauzele Liman, važan grad u Donjeckoj regiji, piše Newsweek.

Teško će zadržati teritoriju

Politilka odluka o aneksiji regija koje će biti teško vojno zadržati govori da se Putin osjeća stjeranim u ćošak, tvrdi Lawrence Freedman, profesor emeritus ratnih studija na londonskom King's Collegeu.

“U diplomatskom smislu, to komplicira stvari, jer se sada očekuje da se mora povući s teritorija za koje tvrdi da su ruski, a koji je dosad priznavao kao ukrajinski”, kazao je Freedman za Newsweek, prenosi Net,hr.

“Ako se Putin na koncu bude morao povući, bit će to još gore po njega jer je povisio uloge, a da nije imao sredstava da zadrži teritorij na koji polaže pravo. Mislim da je to prilično očajnička pozicija”.

Freedman je uvjeren da je Putin, sve do uspješne ukrajinske protuofanzive u Harkovskoj regiji, vjerovao da ukrajinske trupe nemaju kapacitet za preokret na ratištu.

“Sve što ima sada je bacio na tu kartu”, kaže Freedman misleći pritom na mobilizaciju 300.000 rezervista i “sabotaže plinovoda”.

Evropska unija sumnja da je plinovod Sjeverni tok 1 između Rusije i Njemačke namjerno gađan, a Kremlj odbacuje te tvrdnje i proziva zapadne protivnike za tu sabotažu.

Putin se, kaže Freedman, nadao da će mu Zapad nekako isporučiti Ukrajinu ili da će mu se sami Ukrajinci baciti u zagrljaj, no ništa od toga nije se dogodilo.

U međuvremenu, Putin je odlukom o mobilizaciji 300.000 regruta prešutno priznao da je pogrešno procijenio situaciju s Ukrajinom.

Freedman također ističe da je aneksija ukrajinskih regija Putinu diplomatski vezala ruke, a nije mu donijela vojnu prednost.

“Ako Ukrajinci dovrše posao i zauzmu Liman, tada im je otvoren popriličan dio Luganska. A to je jedini dio Ukrajine za koji Putin mislio da ga je posve osigurao.

Ključni period

Ponestaje mu opcija i nadolazeće sedmice su važne jer ćemo morati vidjeti hoće li uspjeti pronaći način da situaciju preokrene u svoju korist”, kazao je Freedman.

Jedan od predstojećih Putinovih ciljeva moglo bi biti zaustavljanje Zapada u slanju teškog naoružanja Ukrajini, poput tenkova, borbenih aviona i dalekometnih artiljerijskih sistema.

A mogućnost da posegne za taktičkim nuklearnim oružjem analitičari ne vide kao opciju koja bi mu donijela prednost.

“Jednostavno ne vidim kako bi upotreba ograničenog nuklearnog oružja u ovoj situaciji preokrenula tok rata u Ukrajini. Iako podržava Ukrajinu, NATO nastoji izbjeći izravno uplitanje u rat i Putin je toga svjestan.

Čim bi on upotrijebio nuklearno oružje, tada bi s tim bilo gotovo. Rusija nije u stanju voditi rat s NATO-om. Ona čak ni s Ukrajinom ne može izaći na kraj”, ustvrdio je Freedman.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare