Svijet

Putin je u Ukrajinu poslao svoje najnovije oružje: Mašine smrti su ispraćene uz pjesmu “Oproštaj Slavena”

Rusija je poslala voz svojih najnovijih tenkova T-90M “Proryv” vojnicima stacioniranim u Ukrajini, piše list Izvestia.

Novine su objavile da je Uralvagonzavod, ruska kompanija koja se smatra najvećim svjetskim proizvođačem borbenih tenkova, dostavila “svečano otpremanje ešalona tenkova T-90M Proryv ruskom Ministarstvu odbrane”.

Istu vijest su prenijele i RIA Novosti, ruska državna domaća novinska agencija. Priča je bila među najpopularnijim na web stranici RIA Novosti tog dana.

Tenkovi su ukrcani na voz i poslani na front uz melodiju “Oproštaj Slavena”, ruskog patriotskog marša napisanog za slavenske žene koje su pratile svoje muževe u Prvom balkanskom ratu 1912. Tenkove je blagoslovio rektor crkve Dimitrija Donskog, protojerej Ivan Bragin, na, kako su RIA Novosti izvjestile, “svečanoj ceremoniji”.

Novinska agencija također je izvijestila da su crteži i pisma djece radnika Uralvagonzavoda stavljeni u tenkove kao “simboli naše podrške ruskim vojnicima, znak poštovanja i vjere u njihovu hrabrost”.

Uralvagonzavod, koji ima sjedište u Nižnjem Tagilu u Sverdlovskoj oblasti, dio je Rosteca, državnog odbrambenog konglomerata, piše Newsweek.

Tenk T-90M navodno poslan na ukrajinsku frontu je model koji je razvio Uralski projektni biro za transportno inženjerstvo i smatra se najnaprednijom verzijom porodice tenkova T-90.

RIA Novosti je napisala da je “najprilagođeniji za djelovanje u uvjetima moderne borbe”. Prema novinskoj agenciji, T-90M je u stanju razmjenjivati ​​podatke s drugim strojevima u stvarnom vremenu.

Prema opisu Izvestije, tenkovi T-90M imaju istu kupolu opremljenu kutijom za streljivo na koju su zapadni stručnjaci za odbrambenu industriju ukazali kao na nedostatak dizajna koji je odgovoran za kolosalne gubitke tenkova koje je Rusija pretrpjela u Ukrajini.

Prema onome što su stručnjaci rekli za CNN, zapadne vojske godinama znaju za “efekt “jack-in-the-box” u ruskim tenkovima, zbog čega su vozila vrlo osjetljiva na zapaljenje i eksploziju dok je streljivo pohranjeno u kupolama.

Tenk T-90M opremljen je topom kalibra 125 mm, prema Izvestijama, i vođenim projektilima koji mogu pogoditi oklopne ciljeve, uključujući one u zraku, “na udaljenosti do 5 km”.

Rusko Ministarstvo odbrane nije potvrdilo isporuku tenkova ruskim vojnicima u Ukrajini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
slaven
slaven
1 mjesec

toliko je moderan da ih deru skoro svaki dan