Svijet

Putin: Ne postoji više sporazum iz Minska, “ubile” su ga akcije Kijeva

Rusija je priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, ukazujući na neuspjeh ukrajinskih vlasti da okončaju sukob na istoku pridržavanjem sporazuma iz Minska koji su potpisani 2015. posebno u tu svrhu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi je da je Kijev odlučio riješiti sukob vojnim sredstvima. Putin je osudio ukrajinske vlasti zbog učinkovitog ubijanja sporazuma iz Minska i izjavio da su oni prestali postojati mnogo prije nego što je Rusija odlučila priznati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku (DPR i LPR).

Putin je dodao da je njegova odluka o priznanju republika Donbasa bila diktirana “otvorenim priznanjem Kijeva da neće poštovati sporazume iz Minska”. Napomenuo je da se nema što čekati osim “genocida” ljudi u Donbasu.

“Da, naravno, sada sporazumi iz Minska ne postoje. Zašto bismo ih onda provodili ako smo priznali neovisnost [DNR-a i LNR-a]”, rekao je Putin.

Putin je izrazio žaljenje zbog raspada sporazuma iz Minska, naglasivši da je Rusija “zainteresirana za njegovu provedbu”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare