Sport

Putin odlučio organizirati vlastite sportske igre. U Rusiju pozvane četiri države

“Pogaženi su čak i najosnovniji olimpijski principi. Zapad se nije ustručavao kazniti ne samo obične, nego i paraolimpijske sportaše. To je taj njihov sport u kojem nema politike”.

Tim se riječima u srijedu javnosti obratio ruski predsjednik Vladimir Putin. Naravno, glavna tema njegove “poslanice” bio je rat u Ukrajini, no Putin je smatrao neophodnim govoriti i o onom dijelu međunarodnih sankcija prema Rusiji i svemu ruskom koji se odnosi i na sport i sportaše, prenose “Sportske novosti”.

Putin je naglasio da su svi sportski principi odbačeni u stampedu koji je udario ruske i bjeloruske sportaše u brojnim i široko rasprostranjenim općim zabranama.

Za podsjećanje, Međunarodni olimpijski komitet preporučio je još prošlog mjeseca da se ruski i bjeloruski sportaši ne pozivaju na međunarodna natjecanja gdje god je to moguće. Brojni sportski savezi, među njima i FIFA i UEFA poslušali su “nagovaranje” MOK-a.

Čak ni paraolimpijski sportaši nisu ostali pošteđeni. Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) zabranio je nastup ruskim i bjeloruskim natjecateljima na netom završenim ZOI u Pekingu i to samo dan prije nego što su Igre trebale početi.

Preinačivši raniju odluku da će sportaši nastupiti pod neutralnim statusom, IPC je kao razlog naveo prijetnju bojkota drugih nacija kao i utjecaj pojedinih vlada iza kulisa cijelog događaja.

Inače, ranije su ruski sportski dužnosnici osudili sankcije protiv zemlje kao diskriminatorne, Ruski savez sportaša situaciju je opisao kao “sportski genocid”. S druge je strane predsjednik MOK-a Thomas Bach pokušao odbraniti odluku o zabrani nastupa za Ruse i Bjeloruse:

“Optužbe o politizaciji sporta su jeftini argument. Onaj koji krši olimpijsko primirje političkim i vojnim sredstvima mora prihvatiti posljedice. I ne može ih nazivati politički motiviranima”.

Nakon što su ostali bez nastupa svojih paraolimpijaca u Pekingu, u Rusiji su odlučili vlastite “Igre”. One će se od 18. do 21. marta održati u sibirskom sportskom ljetovalištu Hanti Mansijsk.

Na natjecanje pod nazivom “Zajedno smo” pozvani su i sudionici iz Bjelorusije, Armenije, Tadžikistana i Kazahstana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare