Putin okupio tajkune
Svijet

Putin okupio tajkune prvi put nakon invazije. Dočekali su ga ovacijama

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je ruske milijardere da investiraju u nove tehnologije, proizvodna postrojenja i preduzeća kako bi pomogli Rusiji da se othrva pokušajima Zapada da uništi rusku ekonomiju. Putin je prvi put nakon rata okupio tajkune. Obraćajući se poslovnoj eliti prvi put od početka invazije na Ukrajinu, Putin je rekao da njihova uloga nije samo zarađivati već i pridonositi društvu.

Investirati kod kuće

“Kompanije ne bi smjele skrivati svoje bogatstvo u inozemstvu, već više investirati kod kuće”, rekao je Putin. Pohvalio je “plemenitu misiju” poduzetnika koji vode računa o svojim radnicima i usmjeravaju svoj talent ne samo prema ostvarenje profita već i za javno dobro.

Među milijarderima su, između ostalih, bili Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Aleksej Mordašov, German Khan, Viktor Vekselberg, Viktor Rašnikov, Andrej Melničenko i Dmitrij Mazepin. Njihovi poslovi se protežu od bankarstva do umjetnih gnojiva.

Dočekali ga ovacijama

Dočekan ovacijama, Putin je najbogatijim Rusima prenio jasnu poruku da moraju više misliti o potrebama zemlje, a manje o sebi samima. Mnogi od ruskih tajkuna su se našli na meti zapadnih sankcija, no Putin ističe da su se pokušaji da se uništi rusko gospodarstvo pokazali neuspješnima.

Također je rekao da su zapadne firme koje su ostale u Rusiji i nisu prošle godine pobjegle u korporativnom egzodusu donijele pametnu odluku. Ruska vlada, suočena sa sve većim budžetskim deficitom, namjerava osigurati oko 300 milijardi rubalja (3,9 milijardi dolara) od poreza na vanrednu dobit.

Rusija ove godine očekuje ekonomski rast nakon pada od 2,1 posto u 2022.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare