Svijet

Putin otima 15 posto Ukrajine: Ovo je nezapamćeno, nema više povratka. Sve je priprema za scenario ‘Sudnji dan’

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruski predsjednik Vladimir Putin u petak prisustvovati ceremoniji u Kremlju na kojoj će četiri regije Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga biti zvanično pripojene Rusiji.

Peskov je rekao novinarima da će šefovi četiri regiona u kojima je petodnevno glasanje završeno u utorak potpisati sporazume o pridruživanju Rusiji tokom ceremonije u Kremljskoj dvorani Svetog Đorđa.

Analitičari kažu da bi svaka aneksija Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona dovela rat u novu opasnu fazu.

Ukrajina i Zapad osudili su referendume o pridruživanju regiona Rusiji kao lažne.

Dok je veći dio Luganska pod ruskom kontrolom, oko 40 posto Donjecka nije. Veliki dijelovi Hersona i Zaporožja su također pod kontrolom Ukrajine. Borbe se nastavljaju duž linija fronta u svim spornim regionima.

Zapadni lideri optužili su lokalne lidere koje podržava Moskva za održavanje referenduma, dok mnogi u njihovoj populaciji imaju pištolj uperen u glavu.

Dok zvaničnici u regionima pod kontrolom Rusije kažu da su ankete pokazale ubjedljivu podršku pridruživanju Rusiji, međunarodni posmatrači osporavaju rezultate.

U srijedu je na Crvenom trgu u Moskvi postavljena bina sa ogromnim video ekranima, sa bilbordima na kojima je pisalo “Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson – Rusija!”

Peskov je u srijedu rekao da će Rusija morati da nastavi borbu dok ne preuzme kontrolu nad cijelim Donjeckom. Trenutno je poprište nekih od najtežih borbi u ratu.

Sva četiri regiona spadaju među one u kojima se ruski jezik dosta govori.

Postoji zabrinutost da pripajanjem četiri regiona i njihovim proglašavanjem dijelom Rusije, Putin izaziva Ukrajinu i Zapad govoreći da će svaki pokušaj zauzimanja daljnje teritorije biti napad na Rusiju, prenosi SkyNews.

Zapad je Ukrajini isporučio teško naoružanje koje je korišteno za napad na ruske linije snabdijevanja u sva četiri regiona.

Regije koje Putin želi anektirati

Scenario sudnjeg dana je da Putin iskoristi napad na ono što smatra ruskom teritorijom kao razlog za izvođenje uzvratnog nuklearnog udara.

Ukupna površina ukrajinskog teritorija koju će sutra Putin proglasiti dijelom Ruske Federacije iznosi više od 90.000 četvornih kilometara, odnosno oko 15% ukupnog teritorija Ukrajine. Radi se o površini ekvivalentnoj površini Mađarske ili Portugala

“Ovo je tačka s koje više nema povratka. Najveća prisilna aneksija evropskog teritorija od Drugog svjetskog rata. Putin se sad obvezuje trajno braniti taj teritorij i okupirati dijelove tih teritorija koje trenutno ne okupira (što je dosta)”, napisao je Shashank Joshi, urednik Economista, na Twitteru.

“To ga ujedno sprječava da vrati te teritorije Ukrajini u sklopu nagodbe te povećava rizik od eskalacije”, napisao je urednik Economista.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare