Svijet

Putin ovakvo poniženje nije doživio: Prije samo mjesec dana bilo je nezamislivo da se ovo dogodi, ali sada je to realnost

Vojnici Nacionalne garde (čuvene Rosgvardije), često poznate i kao Putinova privatna vojska, odbili su se boriti u Ukrajini, rekao je odvjetnik za ljudska prava.

Desetak vojnika tvrdilo je da se njihovi ugovori o radu odnose samo na ruski teritorij i da nema pravne osnove za njihovo slanje u Ukrajinu, rekao je Pavel Chikov, predsjednik Agore, ruske skupine za ljudska prava.

Svi su vojnici bili iz Krasnodara na jugu Rusije i bili su raspoređeni na Krim radi vježbi od 6. februara. Oko 350.000 vojnika služi u Nacionalnoj gardi. Zbog toga su smijenjeni, ali su podnijeli tužbu za nezakoniti otkaz. U Krasnodaru ih zastupa odvjetnik, piše The Times.

“Odbijanje izvršenja zapovijedi borci Ruske garde objasnili su nezakonitim”, rekao je Čikov u objavi na Telegramu.

“Niko od njih nije sa sobom imao strani pasoš, niti je imao namjeru napustiti teritorij Rusije, dok su njihove izravne službene dužnosti bile ograničene na teritorij Ruske Federacije. Niko od tužitelja nije bio obaviješten o misiji na teritorij Ukrajine radi sudjelovanja u specijalnoj vojnoj operaciji, niti im je rečeno o zadaćama koje su uključene u ovu operaciju, te kao rezultat toga nisu dali saglasnost za nju.

Čikov je rekao da je 12 vojnika, predvođenih kapetanom Faridom Chitavom, odbilo otputovati u Ukrajinu 25. februara, dan nakon invazije.

Nije prvi put da je Rusija optužena za pokušaj prisiljavanja vojnika na borbu u Ukrajini.

Odbor vojničkih majki Rusije, grupa za zagovaranje, izrazila je zabrinutost da su vojni obveznici bili prisiljeni potpisivati ​​ugovore na granici, što je praksa koju je Rusija navodno koristila u Ukrajini 2014. Regruti se mogu poslati u aktivnu službu tek nakon potpisivanja ugovora nakon tri mjeseca početne obuke. Proces premještaja vojnika iz regrutacije u ugovornu službu navodno traje mjesecima, ali se kaže da dužnosnici požuruju.

Na snimkama na kojima se vide ruski ratni zarobljenici, vojnici se žale da su ih nasamarili u borbu.

“Iskreno govoreći, prevarili su nas”, rekao je jedan policajac u snimku koji su snimili i objavili njegovi ukrajinski otmičari. “Sve što su nam rekli je laž. Rekao bih svojim dečkima da napuste ukrajinski teritorij. Imamo porodice i djecu. Mislim da bi 90 posto nas pristalo otići kući.”

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, nije viđen u javnosti posljednje dvije sedmice, što je vrlo neobično odsustvo za jednog od Putinovih najbližih savjetnika koji ima vodeću ulogu u vojnoj operaciji u Ukrajini. Kremlj je jučer priopćio da je Šojgu prezauzet za javne nastupe nakon nagađanja u ruskim medijima da bi mogao imati zdravstvenih problema. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, pokušao je ugušiti glasine, rekavši novinarima: “Ministar odbrane u ovom trenutku ima mnogo toga za brigu. U toku je specijalna vojna operacija… Ovo nije trenutak za medijske aktivnosti.”

Kremlj je rekao da je Šojgu obavijestio Putina o najnovijim zbivanjima u Ukrajini i objavio sliku na kojoj se vidi kako predsjednik razgovara s brojnim ministrima na podijeljenom ekranu. U gornjem lijevom dijelu ekrana može se vidjeti vrlo zrnasta slika Shoigua, a moguće je da je slika stara. Ministar odbrane, 66, obično se redovito pojavljuje u programima državne televizije i s Putinom je bio u ekspedicijama u sibirsku divljinu. Odsutnost ruskih dužnosnika često potiče glasine o bolesti, jer vlasti nerado objavljuju takve informacije čak i ako su istinite.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare