Svijet

Putin poručio Xiju: Razgovarat ćemo o vašem planu za okončanje rata u Ukrajini

Vladimir Putin rekao je da će razgovarati o Xi Jinpingovom planu u 12 tačaka za “rješavanje akutne krize u Ukrajini”, tokom dugo očekivane posjete kineskog predsjednika Moskvi.

“Uvijek smo otvoreni za pregovarački proces”, rekao je Putin, dok su se čelnici međusobno nazivali “dragi prijatelju”.

Kina je prošli mjesec objavila plan za okončanje rata – uključuje “prekid neprijateljstava” i nastavak mirovnih pregovora.

Strane moraju ostati racionalne

Ali u petak su SAD upozorile da bi mirovni plan mogao biti “taktika odugovlačenja”.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je: “Svijet ne bi trebao biti prevaren nikakvim taktičkim potezom Rusije, uz potporu Kine ili bilo koje druge zemlje, da zamrzne rat pod vlastitim uvjetima.”

Dodao je: “Pozivanje na prekid vatre koji ne uključuje uklanjanje ruskih snaga s ukrajinskog teritorija zapravo bi značilo podršku ratifikaciji ruskog osvajanja.”

U kineskom planu nije izričito navedeno da se Rusija mora povući iz Ukrajine – što je Ukrajina insistirala kao preduvjet za bilo kakve razgovore.

Umjesto toga, govorilo se o “poštivanju suvereniteta svih zemalja”, dodajući da “sve strane moraju ostati racionalne i suzdržane” i “postupno deeskalirati situaciju”.

U planu se također osuđuje korištenje “jednostranih sankcija” – viđenih kao prikrivena kritika ukrajinskih saveznika na Zapadu. Sve ovo prenosi BBC.

Putin o Ukrajini

U ponedjeljak je vojni orkestar poželio gospodinu Xiju toplu dobrodošlicu u Moskvu. Putin je pozdravio Kinu zbog “poštivanja načela pravde” i zalaganja za “nepodijeljenu sigurnost za svaku zemlju”.

Zauzvrat, gospodin Xi je rekao gospodinu Putinu: “Pod vašim snažnim vodstvom, Rusija je napravila velike korake u svom prosperitetnom razvoju. Uvjeren sam da će vam ruski narod nastaviti davati čvrstu podtršku.”

Prije Xijeva dolaska, Putin je u kineskim novinama People's Daily napisao da dvije nacije neće biti oslabljene “agresivnom” američkom politikom.

Ukrajinski čelnici javno su naglašavali zajedničke tačke koje imaju s Kinom – poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ali privatno, lobirali su za sastanak – ili telefonski poziv – između predsjednika Volodimira Zelenskog i gospodina Xija.

U Kijevu se plaše da bi kineska podrpka Rusiji – koja se trenutno temelji na tehnologiji i trgovini – mogla postati vojna. Potencijalno uključujući topničke granate.

“Ako Kina krene otvoreno isporučivati ​​oružje Rusiji, zapravo će učestvovati u sukobu na strani agresora”, rekao je Oleksiy Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

U interesu Pekinga bilo je stabilizirati odnos s Rusijom, s kojom dijeli granicu od 4300 km (2700 milja), rekao je Yu Jie, znanstveni saradnik za Kinu u Chatham Houseu.

Rusija je izvor nafte za ogromnu ekonomiju Pekinga. I smatra se partnerom u suprotstavljanju SAD-u.

Gospođa Yu je dodala da je gospodin Xi upravo postigao diplomatsku pobjedu u posredovanju između Irana i Saudijske Arabije, koji su sada obnovili diplomatske veze.

Ovo bi za njega mogla biti prilika da istraži mogućnost posredovanja između Rusije i Ukrajine.

Xi će se počastiti obrokom od sedam slijedova koji uključuje ribu nelma iz rijeke Pechora u sjevernoj Rusiji, tradicionalnu rusku juhu od plodova mora i palačinke s prepelicama – uz rusko vino.

Detaljno objašnjenje

Predsjednički glasnogovornik Dmitrij Peskov nagovijestio je da će tokom večere biti “detaljno objašnjenje” postupaka Moskve u Ukrajini. Rusko i kinesko izaslanstvo održat će razgovore sutra.

Sastanak dolazi nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za hapšenjue ruskog predsjednika zbog optužbi za ratne zločine.

To znači da bi gospodin Putin tehnički mogao biti uhapšen u 123 zemlje. Iako ni Kina ni Rusija nisu na tom popisu.

Putovanje u Moskvu tako brzo nakon objave ICC-a sugerira da Kina ne osjeća “nikakvu odgovornost smatrati Kremlj odgovornim” za zločine u Ukrajini, rekao je gospodin Blinken.

Zapadni čelnici od prošlog februara pokušavaju izolirati Rusiju, nakon njezine sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Ali nisu uspjeli uspostaviti globalni konsenzus, a Kina, Indija i nekoliko afričkih zemalja oklijevaju osuditi Putina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare