Svijet

Putin posjetio ranjene ruske vojnike. Jedan detalj je vrlo čudan

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofanzive na susjednu zemlju. Na snimcima ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj košulji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je porodična situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih postelja, rane im se nisu vidjele.

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin “biti ponosan na svog oca”. Ministar obrane Sergej Šojgu bio je s njim.

Rusija veoma rijetko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podaci objavljeni 25. marta pokazuju da je ruska vojska priznala 1.351 poginulog vojnika i 3.825 ranjenih.

Predsjednikov glasnogovornik je ranije istaknuo da ova posjeta ne znači “novu etapu”, dok ofanziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec.

“Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da lično ode onamo”, rekao je Dmitrij Peskov.

Rusija tvrdi da ofanzivom u Ukrajini koju je počela 24. februara, želi zaštititi od genocida stanovnike koji govore ruski i “očistiti zemlju od nacista”.

Vlasti usto ističu da ofenziva ide po planu, iako je Moskva krajem marta, nakon žestokog ukrajinskog otpora, odustala od napada na Kijev i usredotočila operacije na istoku zemlje.

Unatoč žestokim borbama u zadnja tri mjeseca, ruska vojska sporo napreduje, što nagovještava dug i iscrpljujući rat.

Ruski ministar odbrane i tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti dali su u utorak do znanja da će Rusija još dugo morati ostati u Ukrajini da bi ostvarila ciljeve svoje intervencije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare