Svijet

Putin poslao policiju na narod: Brutalno privode sve koji se bune protiv invazije na Ukrajinu

Više od 559 ljudi privedeno je u nedjelju u prosvjedima protiv invazije predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu u 21 gradu širom Rusije, priopćio je OVD-Info, neovisna grupa koja prati proteste sa sjedištem u Rusiji. Grupa OVD- Info sa sjedištem u Rusiji rekla je da je policija privodila ljude na protestima uključujući ruski lučki grad Vladivostok i sibirski grad Irkutsk. Opozicioni aktivisti objavili su videosnimke s protesta u drugim gradovima.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju, niti dospjeti do glasnogovornika policije u Vladivostoku i Irkutsku. Ni rusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije bilo dostupno za komentar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je u subotu da će svaki neodobren prosvjed biti spriječen, a organizatori protesta pozvani na odgovornost. Videosnimak na društvenim mrežama pokazuje demonstranta na trgu u Habarovsku na ruskom dalekom istoku koji je vikao: "NE ratu - kako vas nije sram" prije no što su ga dvojica policajaca privela.

Policija je preko zvučnika govorila maloj grupi u Habarovsku: "Poštovani građani, učestvujete u nedopuštenom javnom događaju. Zahtijevamo da se raziđete!"

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni pozvao je na proteste u nedjelju širom Rusije i u ostatku svijeta protiv invazije koju je pokrenula Rusija 24. februara.

U najvećem kazahstanskom gradu Almatyju u proturatnim protestima učestvovalo je oko 2.000 ljudi, pokazuje videosnimka na društvenim mrežama. Mnoštvo je mašući ukrajinskim zastavama uzvikivalo poruke: "NE ratu" i "Putin je idiot". Aktivisti su stavili plave i žute balone u ruke Lenjinovu kipu na malom trgu gdje se odvijao protest.

"Zbog Putina, za mnoge Rusija sada znači rat", rekao je Navaljni u petak. "To nije tačno: Ukrajinu je napao Putin, a ne Rusija", naglasio je.

Prema anketama iz Moskve, od početka invazije Putinov rejting je skočio. Prema državnoj anketi VsTIOM, u sedmici do 27. februara podrška mu je porasla 6 postotnih bodova na 70 posto. Prema anketi FOM-a koji provodi istraživanja za Kremlj, u istom tjednu Putinov rejting porastao je 7 postotnih bodova na 71 posto.