Ekonomija

Putin pozvao na stabilizaciju tržišta gasom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pozvao na stabilizaciju tržišta prirodnim gasom, dok kritičari optužuju Moskvu za rekordni rast cijena gasa pred dolazak zime.

Govoreći na energetskom forumu u Moskvi, Putin je izjavio da je “veoma bitno predložiti dugoročni mehanizam za stabiliziranje tržišta energentima” u, kako ju je nazvao, složenoj situaciji.

Evropa se suočava s gasnom krizom uoči dolaska najhladnijeg godišnjeg doba, uz rast cijena i smanjenje zaliha zbog hladnog vremena krajem prošlogodišnje zime.

Potražnja je u porastu dok se evropske ekonomije oporavljaju nakon ukidanja pandemijskih lockdowna, a proizvodnja je u opadanju iz obnovljivih izvora energije kao što je vjetar.

Neki u Evropi optužuju Rusiju za povećanje cijena gasa, navodeći da Moskva namjerno ne pojačava snabdijevanje kako bi izvršila pritisak na Evropu da sklopi dugoročnije ugovore i da potvrdi kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2.

PROČITAJTE  Rusija: Moguća je nova velika kriza s plinom u Evropi

Putin je, međurim, okrivio “sistemske greške” u evropskom tržištu energentima i odbacio je kritike, rekavši da “neki pokušavaju prebaciti svoje greške na druge”.

Ruski zvaničnici posljednjih sedmica su ponavljali da snabdjevači gasom ispunjavaju svoje obaveze prema evropskim kupcima, prenosi AFP.  Povezani postovi: