Svijet

Putin priprema ‘čestitku’ Ukrajincima i veliku osvetu? Amerikanci upozorili svoje građane: ‘Bježite iz Ukrajine!’

Američki State Department je izdao novo sigurnosno upozorenje u kojem savjetuju svojim državljanima da napuste Ukrajinu jer se očekuje jačanje ruskih napada.

“State Department ima informacije da Rusija pojačava napore za pokretanje napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte u nadolazećim danima. Ruski udari u Ukrajini predstavljaju stalnu prijetnju civilima i civilnoj infrastrukturi. Ambasada SAD poziva građane SAD da odmah napuste Ukrajinu kopnenim putem u privatnom aranžmanu ako im to situacija dopušta”, navodi se u upozorenju američkog State Departmenta.

“Ako čujete glasnu eksploziju ili ako se aktiviraju sirene, odmah potražite zaklon. Ako ste u domu ili nekoj zgradi, idite na najniži nivo objekta s najmanje vanjskih zidova, prozora i otvora; zatvorite sva vrata i sjednite blizu unutrašnjeg zida, dalje od prozora ili otvora.

Ako ste vani, odmah potražite zaklon u očvrsnutoj strukturi; ako to nije moguće lezite i pokrijte glavu rukama. Imajte na umu da, čak i ako su nadolazeći projektil ili dron presretnuti, krhotine su značajan rizik. Nakon napada, držite se podalje od krhotina i pratite glavne novinske kuće radi službenih uputa”, dodaje se u saopćenju.

Strah od eskalacije napada

Među ukrajinskim dužnosnicima raste strah da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao eskalirati napade na Ukrajinu tokom državnog praznika.

“Definitivno moramo biti spremni za moguće raketne udare”, rekao je Jurij Ihnat, glasnogovornik komande Avijacije Oružanih snaga Ukrajine.

Upozorio je da Rusija voli iskoristiti posebne datume za takozvane “čestitke”. Vojni ekspert Oleg Ždanov pretpostavlja da trenutni smanjeni intenzitet raketnih udara na Ukrajinu može ukazivati na to da Rusija “čuva snagu” za poseban dan.

Ždanov je u intervjuu za Кanal 24 podsjetio da se dan ranije, 23. augusta, u Ukrajini obilježava Dan državne zastave. Stoga, prema njegovim riječima, ruski raketni udari mogu biti izvedeni između 23. i 25. augusta ili može doći do jednog masovnog napada u srijedu.

“Osvajači shvataju da se ove sedmice obilježavaju važni datumi. Mislim da samo štede projektile kako bi izvršili što masovniji udar na našu zemlju. Možda će doći do nekoliko napada tijekom nekoliko dana. Neće propustiti to ‘blago’. Mislim da je ovo sada zatišje pred oluju”, upozorio je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je također pozvao na oprez, rekavši da bi Moskva mogla pokušati “nešto posebno ružno” uoči srijede, kada se obilježava Dan neovisnosti Ukrajine i također pola godine otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Zelenskij je rekao da je razgovarao o “svim prijetnjama” s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a poruke su poslane i drugim čelnicima, uključujući turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

“Svi partneri Ukrajine obaviješteni su o tome što teroristička država može pripremiti za ovaj tjedan”, rekao je Zelenskij u svom noćnom videoobraćanju, misleći na Rusiju.

Strahujući od ponovnih raketnih napada, vlasti u Kijevu zabranile su javna događanja vezana uz godišnjicu neovisnosti od ponedjeljka do četvrtka. Glavni grad je daleko od prve linije i rijetko ga pogađaju ruski projektili otkako je Ukrajina u ožujku odbila kopnenu ofenzivu za zauzimanje glavnog grada. Američko veleposlanstvo u Kijevu također je u priopćenju upozorilo na ruske planove da napadnu civilnu i vladinu infrastrukturu sljedećih dana.

Strahovi od napada porasli su nakon što je ruska Federalna služba sigurnosti u ponedjeljak optužila ukrajinske agente za ubistvo Darije Dugine, kćeri ruskog ultranacionalističkog ideologa, u napadu automobilom bombom u blizini Moskve koji je predsjednik Vladimir Putin nazvao “zlim”. Ukrajina negira umiješanost.

Postoji zabrinutost da bi Rusija mogla iskoristiti Bjelorusiju kao poligon za napade, s obzirom na povećano kretanje posljednjih dana.

“Stalno promatramo kretanje ruskih trupa na teritoriju Bjelorusije, kao i transport streljiva, iskandera i drugih tipova projektila. Ovo se stalno događa. Ako Il-76 leti iz Ruske Federacije na teritoriju Bjelorusije, onda je jasno da isporučuje oružje”, rekao je Ihnat.

Rusija bi mogla povećati prednost duž cijelog fronta, smatra predstavnik Glavnog ravnateljstva za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine Andrij Jusov. “U bliskoj budućnosti bit će vrlo napeta situacija na cijelom frontu. Naročito oko Dana nezavisnosti”, rekao je Jusov.

Zabrinjavajuće nagomilavanje raketa

Rusko skladištenje raketa na aerodromu Zijabrovka, koji se nalazi oko 20 kilometara od granice Ukrajine i Bjelorusije, počeli su zabrinjavati Valerija Zalužnjeg, glavnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga.

“Položaj raketnih sustava duž granice koja dijeli s Bjelorusijom, posebno na aerodromu Zijabrivka, izaziva zabrinutost”, napisao je Zalužnji na Telegramu.

Rusija skladišti sisteme S-400, napredno protuzračno oružje, u blizini ukrajinsko-bjeloruske granice, što podiže uzbunu zbog mogućih sljedećih poteza Rusije, kaže Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Nezavisna vojna analiza pokazuje da se i Bjelorusija možda priprema za napad. Snage se gomilaju na aerodromu Zijabrovka, prema bjeloruskoj vojnoj analitičkoj organizaciji Hajunu.

“Analiza situacije na aerodromu pokazuje da vjerovatnost raketnih napada na ukrajinski teritorij ne samo da ostaje, već se čini da se Rusi pripremaju za masovni raketni napad u sljedećim tjednima”, objavio je Hajun, dodajući da su borci u srijedu primijećeni iznad okruga Kobrin i Dijaroza.

To ne bi bio prvi put da Rusija koristi Bjelorusiju za napade na Ukrajinu od početka rata, koji ulazi u sedmi mjesec istog dana kada Kijev obilježava državnu obljetnicu. U prvim danima sukoba ruske snage su koristile Bjelorusiju za pokretanje invazije u pokušaju zauzimanja ukrajinske prijestolnice. Operacija je na kraju propala.

Od tada je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko najavio vježbe borbene spremnosti, a počeo je i raditi na izgradnji vojne jedinice usmjerene na granicu s Ukrajinom.

Vijest o mogućoj eskalaciji napada poklapa se s nekoliko vojnih neuspjeha koje su Putinove snage doživjele posljednjih dana, uključujući napad na aerodrom na Krimu koji je navodno izvela Ukrajina. Stručnjaci i dužnosnici se slažu da je to potaklo Rusiju da se posljednjih tjedana jače osloni na Bjelorusiju.

Ukrajina je češće bila na meti ruskih napada koji dolaze iz Bjelorusije, dok sirene za zračni napad upozoravaju stanovnike na nove udare, prema ukrajinskim vlastima. U prošli utorak su ruske rakete gađale ukrajinski Žitomirski okrug, a Vitalij Bunečko, šef regionalne administracije, potvrdio je da su rakete došle s bjeloruskog teritorija.

“Nakon eksplozija u Žitomirskom okrugu, koje su se dogodile kao posljedica ispaljenih neprijateljskih projektila s teritorija Bjelorusije, na sreću nema žrtava. Još jednom pozivamo stanovnike regije da ne ignoriraju zračne signale upozorenja i da ostanu u skloništima ako čuju zvuk sirena”, rekao je Bunečko.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare