Svijet

Putin razmatra novu predsjedničku kandidaturu ako se usvoje ustavne promjene

Vladimir Putin razmatra kandidaturu za novi mandat kao ruski predsjednik ukoliko glasači odobre ustavne promjene koje bi mu to omogućile, navode ruske novinske agencije Putinov riječi iz intervjua obavljenog u nedjelju.

Rusija će održati glasanje širom zemlje od 25. juna do 1. jula o predloženim promjenama Ustava, uključujući amandman koji bi omogućio Putinu da se natječe za još dva šestogodišnja predsjednička mandata kada mu trenutni mandat istekne u 2024.

Protivnici tvrde da su ustavne reforme osmišljene da omoguće Putinu da ostane na vlasti do 2036. i da one prerastaju u ustavni puč. Kremlj tvrdi da su one potrebne da osnaže ulogu parlamenta i poboljšaju socijalnu politiku i javnu administraciju.
“Ne odbacujem mogućnost kandidature za predsjedničku poziciju ukoliko se takva opcija pojavi u Ustavu. Vidjet ćemo. Ja još nisam donio nikakvu odluku”, navode agencije Putinove riječi iz televizijskog intervjua koji je emitovan na dalekom istoku prije nego što je objavljen u zapadnoj Rusiji.

Promjene o kojima će Rusi glasati već su usvojili parlament i ustavni sud, i praktično bi resetovale broj Putinovih prredsjedničkih mandata na nulu. On ne bi bio u mogućnosti da se natječe za novi mandat na osnovu trenutnih ustavnih ograničenja.

Uveliko se očekuje da promjene budu odobrene na glasanju.

Putin, koji je na vlasti dvije decenije i sada je u 67. godini života, sugerirao je da bi potraga za kandidatom koji će ga naslijediti mogla postati izvor problema ako se on ponovo ne natječe.

”Ako se to ne desi onda bi za otprilike dvije godine – znam to iz ličnog iskustva, normalan ritam rada mnogih djelova vlade bio zamijenjen potragom za eventualnim nasljednicima”, navodi novinska agencija Interfax njegovu izjavu.

”Mi moramo raditi, ne tragati za nasljednicima”, kazo je ruski čelnik, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare