Svijet

Putin pred kamerama potpisao priznanje Donjecka i Luganska: Ovo smo trebali davno uraditi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se uživo na ruskoj televiziji te proglasio nezavisnim ukrajinske regije Donjeck i Lugansk.

Putin je na kraju govora koji je trajao više od 40 minuta rekao kako Rusija priznaje proruske separatističke regije kao neovisne države, dodavši kako je to trebalo napraviti i ranije.

Na samom kraju Putin je pred kamerama potpisao odluku o priznanju Donjecka i Luhanska neovisnim državama.

(U nastavku dijelovi govora)

“Modernu Ukrajinu je stvorila Rusija. Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše historije, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina”, rekao je Putin. Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je “kritičnom”.

Putin u obraćanju govori o historiji Ukrajine, SSSR-a, boljševicima, Staljinu, Lenjinu…

Putin je dalje uputio direktnu prijetnju Ukrajini, rekavši da je Rusija “spremna da vam pokaže kako izgleda prava dekomunizacija”.

Direktna prijetnja Ukrajini, koju on smatra – kao državu – bila je Lenjinova kreacija:

“Znači hoćete dekomunizaciju? To nam odgovara. Ali nemojmo stati na pola puta. Spremni smo da vam pokažemo kako izgleda prava dekomunizacija”.

“Današnja Ukrajina mogla bi se zvati po Vladimiru Iljiču Lenjinu, on ju je stvorio”, rekao je Putin u TV obraćanju.

“Ukrajina je geopolitička fikcija koju je 1920-ih stvorio Staljin. Ta zemlja je oštećena kolapsom SSSR-a”, dodao je.

Putin sada kaže da je Rusija “opljačkana” kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine.

To je nešto o čemu je već govorio – svojevremeno je raspad bloka nazvao “geopolitičkom katastrofom”.

Objasnio je navodni historijski kontekst.

“Situacija u Donbasu je postala jako kritična i obraćam vam se danas direktno, ne samo da vam iznesem procjenu zbivanja, nego da vas informiram i o sljedećim potezima.

Ukrajina nije samo naša susjedna država, nego i integralni dio naše povijesti i duhovnog prostora, nisu to naši samo drugovi i kolege, nego i porodica, povezani smo krvnim vezama i historijom. Ljudi s tog teritorija su također se izjašnjavali kao Rusi i ruski pravoslavci, nekad smo bili ujedinjeni.

Neki će reći “pa sve je to poznato”, ali treba shvatiti što se zbiva danas i objasniti ciljeve pred nama, stoga je važno objasniti pozadinu. Ukrajina je od početka bila ruska. Nažalost, komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi su prilično brutalno odcijepili od Rusije neke historijsko ruske dijelove, a da niko Ruse o tome nije ni pitao. U osvit Drugog svjetskog rata, komunisti su anektirali neke dijelove u pripojili ih Rusiji, a kao kompenzaciju su Ukrajini dali historijsko njemačke teritorije. Iz nekog razloga Staljin Krim je dao Ukrajini i tako je ona stvorena.

Htio bih vas podsjetiti, kada govorimo o revoluciji 1917,. boljševici su počeli stvarati novu državu…

Zašto smo morali ispuniti bilo čije nacionalne ambicije? Zašto smo morali davati neka prava, prava na teritorije kada su to historijski bili dijelovi Rusije? Pitam vas zašto smo morali biti tako darežljivi? To je ludilo. Ali postoji objašnjenje. Nakon revolucije, boljševici su pod svaku cijenu htjeli ostati na vlasti, zato su bili spremni na sve, pa čak i na poniženje. Bili su u jako teškoj poziciji, ispunjavali su bilo kakve zahtjeve raznih nacionalista. To nije bila samo greška, nego nešto još gore, a nakon raspada SSSR-a to je postalo očito.

Korupcija u Ukrajini je uništila ukrajinsku državnost, što su i iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomoć podrške Zapada.

To je kolonija, sa lutkama na čelu, kojom se upravlja iz inostranstva.

Uz infrastrukturu preostalu od Sovjetskog Saveza i tehnološku podršku Zapada, Ukrajina lako može razviti nuklearno oružje”.

Putin govori već pola sata, tek sad su na red došli Amerika i NATO. Podsjetimo, jedan od ruskih zahtjeva je da se NATO obveže da Ukrajina nikad neće postati članica tog saveza.

“NATO i SAD su pretvorile Ukrajinu u ratno područje”, rekao je Putin.

“Primanje Ukrajine u NATO bila bi direktna prijetnja sigurnosti Rusije. U posljednjih nekoliko mjeseci u Ukrajinu su poslane velike količine zapadnog oružja. Ako se Ukrajina domogne oružja za masovno uništenje, globalna situacija će se drastično promijeniti, ne možemo to ignorirati”, rekao je Putin, dodavši kako se “Ukrajina planira domoći nuklearnog oružja”.

Putin je u svom obraćanju rekao i da pristupanje Ukrajine NATO-u predstavlja direktnu prijetnju sigurnosti Rusije, a da za Moskvu ništa ne mijenja činjenica ako do pristupanja ne dođe odmah, nego kasnije.

“Poznat nam je američki stav da borbe na istoku Ukrajine ne isključuju njezin ulazak u NATO. Iznova nas pokušavaju uvjeriti da je NATO samo odbrambeni savez. Ponovno nam predlažu da im vjerujemo na riječ, ali mi dobro znamo kolika je prava cijena njihove riječi”, istaknuo je Putin napominjući da su ukrajinski vojni sistemi već integrirano u NATO-ove kao i da je spomenuti vojni pakt već “počeo osvajati Ukrajinu”.

“To znači da se zapovijedanje ukrajinskom vojskom može direktno obavljati iz sjedišta NATO-a. Amerikanci i NATO počeli su besramno stvarati ruski teritorij kao potencijalno ratište”, rekao je.

Putin je ustvrdio i da Zapad neprekidno šalje u Ukrajinu oružje, kao i da “strani instruktori” rukovode situacijom na terenu. Izjavio je i da bi Kijev mogao daleko lakše razviti nuklearno oružje nego neke druge zemlje, ponajprije zbog tehnološke podrške iz inozemstvaPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare