Svijet

Putin za sutra priprema veliki povratak na svjetsku pozornicu: Evo šta će poručiti

Kada se ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak uključi na virtuelni samit BRICS-a čiji je domaćin Peking, to će mu biti prvi put da prisustvuje forumu s čelnicima velikih gospodarstava od početka invazije na Ukrajinu.

Pojavit će se na ekranu zajedno s drugim čelnicima čije zemlje čine ovaj akronim: Kinezom Xi Jinpingom, Indijcem Narendrom Modijem, Brazilcem Jairom Bolsonarom i Južnoafričkancem Cyrilom Ramaphosom, što će biti signal da Rusija, trenutačno pod sankcijama i optužbama zbog invazije, nije sama u svijetu, javlja CNN.

Ta bi poruka mogla odjeknuti tim jače s obzirom na činjenicu da su Kina i Rusija, još sedmicama prije invazije, objavile kako njihovi bilateralni odnosi "nemaju granica" i da je k tome svaki od čelnika BRICS-a izbjegavao direktno osuditi Rusiju, iako imaju razloga da prikrivaju kako podržavaju Putinove postupke, pazeći da ne iritiraju zapadne prijateljske zemlje.

Ispod površine, Putinova invazija vjerovatno će uzdrmati BRICS, više od decenije staru grupu velikih ekonomija u ekspanziji, koja je već opterećena međusobnim nepovjerenjem među članicama, kao i neusklađenimh ideologijama.

No, odluka grupe da održi svoj 14. godišnji samit odražava stajalište zemalja BRICS-a o globalnom poretku i, prema tome, situaciji u Ukrajini, koje odstupa od onog na Zapadu, kažu stručnjaci.

"Govorimo o nekim vrlo velikim ekonomijama čije se vodstvo spremno vidjeti s Putinom, makar samo na virtuelnoj platformi", rekao je Sushant Singh, viši saradnik u Centru za istraživanje politike (CPR) u New Delhiju. "Činjenica da je Putin dobrodošao, da nije parija, da ga ne izoliraju, veliki je plus za Putina", rekao je.

Nakon summita BRICSS-a, nekoliko dana kasnije slijedi sastanak bloka vodećih svjetskih naprednih ekonomija, G7, koje su ujedinjene u stavu protiv ruske agresije te su izbacile Moskvu iz svog bloka još nakon aneksije Krima 2014.

Za razliku od G7, očekuje se da će ostale zemlje BRICS-a na sutrašnjem virtuslnom sastanku nastupati pažljivo kada je riječ o Ukrajini, vjerovatno govoreći u prilog mirnom rješenju, a pritom bi mogle i obazrivo pozvati ​​zapadne zemlje da razmotre utjecaj svojih sankcija na globalnu ekonomiju, predviđaju promatrači.

Peking – ovogodišnji domaćin i ekonomski daleko najmoćnija od pet nacija iz grupe, koje zajedno čine oko četvrtinu svjetskog BDP-a – čini se da će se usredotočiti na svoj vlastiti plan: promoviranje novih globalnih razvojnih i sigurnosnih inicijativa i potiskivanje onog što smatraju "blokovskom" politikom SAD-a.

Zemlje BRICS-a trebale bi pritom "ojačati međusobno povjerenje i sigurnosnu saradnju", koordinirati se oko glavnih međunarodnih i regionalnih pitanja, udovoljiti svojim ključnim interesima i "suprostaviti se hegemonizmu i politici moći", rekao je Xi u govoru ministrima vanjskih poslova BRICS-a prošlog mjeseca, gdje je pozvao skupinu da potiče razvoj u ovom "periodu turbulencije i transformacije".

Od svog osnivanja, BRICS, koji je u svoje društvo primio Južnu Afriku 2011., ujedinjen je u pozivanju na veću zastupljenost velikih gospodarstava u nastajanju na svjetskoj pozornici i protiv onoga što smatraju nesrazmjernom dominacijom zapadnih sila. To je značilo poticanje reformi u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, a povremeno i prikriveni napad na akcije NATO-a.

Ove zemlje itekako raspravljaju o pitanjima poput trgovine uz plaćanje vlastitim valutama – izvan sistema američkog dolara – što je tema koja bi za njih sad, nakon zapadnih sankcija Rusiji, mogla postati još važnija – kaže Shahar Hameiri, profesor i politički ekonomist na Univerzitetu Queensland u Australiji.

Sankcije su rusku centralnu banku isključile iz većine transakcija u američkim dolarima, "odsjekle” ostale banke i uklonile glavne finansijske institucije iz međunarodnih bankarskih sistema. To je zemlje koje nastavljaju poslovati s Rusijom nagnalo da potraže način kako da izbjegnu sankcije. I Indija i Kina tako ostaju veliki kupci ruskog goriva.

"Neće biti potpunog padanja u zagrljaj s Rusijom, ali dedolarizacija je područje u kojem ove vlade imaju zajednički interes", rekao je Hameiri. "Svaki značajni korak pri udaljavanju od sustava denominiranog u američkim dolarima potencijalno je značajan."

S druge strane, unatoč nekim zajedničkim interesima, grupu BRICS dugo muči pitanje njihove kohezije, s obzirom na velike razlike u političkim i ekonomskim sustavima njenih članica i njihovim divergentnim geopolitičkim interesima.

Osim toga, složenost ruske invazije na Ukrajinu mogla bi ukloniti mogućnost ikakvih snažnijih određivanja na ovosedmčinom samitu. Čak i ako uzmemo u obzir da su – s izuzetkom Brazila – zemlje BRICS-a, osim same Rusije, bile suzdržane pri glasovanju o rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda (koju je podržalo 141 zemlja) kojom se poziva Moskva da se povuče iz Ukrajine.

Kina je sa svoje strane optužila NATO da je isprovocirao Rusiju da napadne Ukrajinu, dok je slična retorika kružila i u javnoj raspravi u Indiji. U Južnoj Africi, Ramaphosa je ranije ove godine rekao zastupnicima kako se rat mogao izbjeći da se NATO "obazirao na upozorenja" zbog razmatranja članstva Ukrajine u tom bloku.

A iako je Brazil u UN-u glasao za osudu agresije Rusije na Ukrajinu, njegov čelnik Bolsonaro se ipak donekle ogradio rekavši nekoliko dana ranije da će ta zemlja ostati "neutralna".

U normalnim okolnostima, Kina bi poduzela uobičajene korake protiv kluba bogatih kapitalističkih demokracija, prema analitičaru kinesko-ruskih odnosa Aleksandru Gabujevu. To bi uključivalo međusobnu podršku zemalja BRICS-a njihovim ključnim projektima, dodao je.

"Sada je to teže učiniti zbog Putina u prostoriji", rekao je Gabuev, viši saradnik za međunarodni mir u Carnegie Endowmentu.

U međuvremenu, dugogodišnji izvor unutarnjih trvenja unutar BRICS-a ostaje neriješen: napetosti između Indije i Kine, koje su 2020. prerasle u nasilni granični sukob. S jedne strane, BRICS je Indiji bio "način osiguravanja nekog oblika angažmana s Kinom", smatra Singh iz CPR-a. Ali to je i dalje na dugom štapu, budući da se Indija udružila sa SAD-om, Japanom i Australijom u sigurnosnoj grupi Quad i SAD je sve više vidi kao dio svoje strategije za suprotstavljanje Kini, rekao je. Te veze Indiju čine i suzdržanijom u podršci nastojanjima BRICS-a.

Čelnici zemalja BRIC-a zajedno na zasjedanju G20 u Osaki 2019.

"Bio bih iznenađen ako bi se najavila bilo kakva snažnija inicijativa, jer bi Indija time poslala poruku Quadu i svojim zapadnim partnerima da je spremna vrlo blisko surađivati ​​s Kinom i Rusijom", rekao je. "To bi položaj Indije učinilo vrlo kompliciranim."

Drugo je pitanje kako će druge nacije u bloku gledati na inicijativu, o kojoj se dugo raspravlja i za koju se očekuje da će je predvoditi Kina na summitu u četvrtak, za proširenje bloka na više zemalja u razvoju. Na sastanku sa svojim kolegama iz BRICS-a prošlog mjeseca, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je skupinu da započne "proces proširenja". "Uključivanje više zemalja je nešto što mu daje više legitimiteta, ali opet, nisam siguran hoće li to za sada ići dalje od simbolike," rekao je za CNN Gabuev iz Carnegie Endowmentsa.