Svijet

Putin smijenio ‘Koljača’? Američki institut: Pogledajte s kim sjedi Šojgu

General-pukovnik Genadij Židko, dosadašnji ravnatelj ruskog Vojno-političkog direktorata, najvjerojatnije je postao novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, javlja američki think-tank Institute for the Study of War (ISW).

Tokom inspekcijske posjete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua vojsci u Ukrajini ove nedjelje, Židko je sjedio do njega. ISW javlja da je Židkova pločica s imenom i funkcijom na fotografiji ruskog Ministarstva odbrane znakovito bila zamagljena, tako da njegova pozicija još nije službeno potvrđena. Ranije ovog mjeseca, Židkovo preuzimanje zapovjedništva nad ruskom vojskom u Ukrajini najavio je Conflict Intelligence Team (CIT), ruska istraživačka nevladina organizacija, a prema ISW-u, činjenica da je viđen uz Šojgua ide u smjeru potvrde te informacije.

Smjena Aleksandra Dvornikova, poznatog kao "koljač iz Sirije", i postavljanje Genadija Židka na čelo ruske vojske u Ukrajini, znači da Kremlj nije zadovoljan dosadašnjim tijekom vojne kampanje u Ukrajini. Dvornikovo se, pak, imenovanje početkom travnja poklopilo s povlačenjem ruske vojske s Kijevske fronte i tada se spekuliralo da Putin od njega očekuje vojne uspjehe koje bi mogao obznaniti na proslavi Dana pobjede 9. maja, što se, pak, nije dogodilo.

Genadij Židko je 56-godišnji bivši komandant Istočne vojne oblasti te zamjenik ruskog ministra odbrane, a navodno je o svojoj novoj funkciji doznao krajem maja na terenu, u blizini Mariupolja. Putin Židka, koji je uzbekistanskog porijekla te, kao komandanta jednog kontingenta vojske, ima iskustvo iz Sirije iz 2016. godine, smatra svojom desnom rukom. Židko je u Moskvi bio zadužen za političko-propagandne zadatke, regrutiranje mladih u rusko vojsku, a nagrađen je prestižnom Zlatnom zvijezdom Heroja Rusije. Ruski istraživački mediji o njemu pišu kao o "političkom umu", tako da se može očekivati da Putin od kampanje u Ukrajini sada uz vojnu očekuje i dodatnu političku dimenziju.

Britansko Ministarstvo odbrane javilo je da je ovog mjeseca najvjerojatnije došlo do smjene nekolicine najviše rangiranih ruskih generala, a posjet Sergeja Šojgua Ukrajini ide u smjeru potvrde te informacije, za koju još nema službene potvrde. Prema britanskom Ministarstvu, najvjerovatnije je smijenjen i general-pukovnik Andrej Serdjukov, zapovjednik elitnih Zračno-desantnih snaga (VDV) Ruske Federacije. Oni su, pak, procijenili da je Dvornikova na mjestu komandanta Južne vojne oblasti zamijenio general zbora Sergej Surovikin, dosadašnji komandant Zračnih i svemirskih snaga (VKS), koji je predvodio intervenciju u Siriji 2017. i 2019. godine.