Svijet

Putin sprema paprenu osvetu Evropi. Sve je spremno, a počet će od Kalinjingrada

Prije godinu dana bjeloruski autoritarni vođa Aleksandar Lukašenko otjerao je hiljade ljudi s Bliskog istoka sa svoje granice prema Evropskoj uniji, a sada bi vladar Kremlja, Vladimir Putin, mogao učiniti isto, ali u obrnutom smjeru i pustiti novi val izbjeglica preko Kalinjingrada - ruske eksklave između Poljske i Litve - prema EU, piše njemački Bild.

"Otvoreno nebo" pušta novi val izbjeglica preko Kalinjingrada

Kako navodi njemački list, aerodrom u Kalinjingradu već je otvoren za letove iz cijelog svijeta. Stručnjaci su za Bild objasnili šta ruski predsjednik možda planira.

Prema ruskim zrakoplovnim vlastima, režim "Otvoreno nebo" na snazi ​​je u zračnoj luci Hrabrovo od 1. oktobra. To znači, kako se navodi, da zrakoplovne kompanije iz "prijateljskih" zemalja poput Turske, Sirije i Bjelorusije od sada mogu sletjeti u Kalinjingrad.

Prije godinu dana, navodi list, bjeloruski autoritarni vođa i Putinov poslušnik Lukašenko doveo je izbjeglice s Bliskog istoka do poljske granice EU preko tih zemalja. Hiljade njih tada su se suočile s desecima hiljada poljskih vojnika. Neki su stigli u EU, drugi su vraćeni kući nakon što su više sedmica bili u rukama bjeloruskih vojnika. Deseci izbjeglica smrznuli su se na smrt ili se utopili u hladnim šumama pograničnog područja. Rusija i Bjelorusija tada su zaprijetile vojnim manevrima u blizini granice.

"Rusija ima nekoliko instrumenata koje može upotrijebiti protiv Evropske unije"

"Rusija ima nekoliko instrumenata koje može upotrijebiti protiv Evropske unije", rekao je za Bild Marek Budzisz, stručnjak za Rusiju u poljskom think tanku Strategy & Future (Strategija i budućnost).

Prvi instrument je trenutačni teror raketama i bespilotnim letjelicama nad građanima Ukrajine, kako bi se pokrenuo novi val migracija iz Ukrajine u Poljsku. "Ako uspije pokrenuti još jedan val iz Kalinjingrada u Poljsku u isto vrijeme, Rusija može povećati pritisak".

"Ruske zrakoplovne vlasti naručile su dodatne slotove za letove za Kalinjingrad s Bliskog istoka i Afrike. Zemalja poput Etiopije ili Sudana", kaže, pak, Krzysztof Żęgota, poljski stručnjak za sigurnost i Kalinjingrad sa Univerziteta Warmia-Masuria u Olsztynu. "Kalinjingrad ne može biti atraktivan za turiste iz ovih zemalja. Stoga ne sumnjam da Rusija priprema novi migracijski val iz Kalinjingrada u Evropsku uniju", dodao je.

"Granica između Poljske i Kalinjingrada duga je i lako ju je prijeći, budući da je većina poljskih graničara stacionirana na bjeloruskoj granici", upozorava Budzisz. "Na granici s Kalinjingradom zjapi rupa".

Većina izbjeglica vjerovatno bi dolazila iz Sirije i Turske, koja funkcionira kao centralna tačka za sve mediteranske izbjeglice, navodi Budzisz.

"Granica između Rusije i Poljske je prirodna i rijetko pošumljena. Tamo su uočljivi dobri uvjeti za ilegalnu imigraciju", kaže Żęgota. "Ograda na poljsko-ruskoj granici nije tako dobra kao nova ograda na poljsko-bjeloruskoj granici", dodaje.

"Trenutačno ne opažamo nikakve incidente koji uključuju ilegalne prelaske granice na poljsko-ruskoj granici u Kalinjingradsku regiju", rekla je Anna Michalska, glasnogovornica poljske granične straže za poljski novinski portal WP.

No, dodala je da "nakon iskustva s migracijskom krizom na granici s Bjelorusijom, spremni smo na sve scenarije", prenosi Bild.