Svijet

Putin UN-u ponudio besplatnu vakcinaciju protiv COVID-19 ruskom vakcinom Sputnik V i nije dugo čekao odgovor

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor tokom virtualne generalne skupštine UN-a te istaknuo potrebu za sastankom na najvišem nivou na temu zajedničkih globalnih napora u razvoju vakcina protiv COVID-19.

Generalna skupština UN-a počela je sa zasjedanjem u utorak, u pandemijski prikladnom virtualnom formatu, a ruski predsjednik Vladimir Putin održao je i svoj govor. Putin se fokusirao na temu pandemije koja i dalje traje i ne pokazuje znakove posustajanja.

„Svi smo suočeni s pravim novim izazovom, pandemijom koronavirusa. Ta je bolest direktno utjecala na milione ljudi i uzela najvrjedniju stvar, stotine hiljada ljudskih života. Karantin, zatvaranje granica, stvaranje problema za građane gotovo svih zemalja, sve je to danas stvarnost“, rekao je Putin.

Dodao je kako bi se svi svjetski vođe koji su zainteresirani za saradnju na razvoju vakcine protiv COVID-19 trebali sastati i razgovarati o obrani od te smrtonosne bolesti te omogućiti besplatnu vakciinaciju svima.

„To je najveći prioritet čitavoga čovječanstva“, naglasio je Putin.

Rusija je bila prva zemlja u svijetu koja je registrirala vakcinu protiv novog koronavirusa, no koje nije bez svojih kontroverzi, iako su dosadašnja testiranja pokazala da s njime nema većih problema.

„Pokrećemo inicijativu za održavanje online konferencije na visokom nivou u najbližoj budućnosti s državama zainteresiranima za saradnju i razvoj vakcina protiv koronavirusa“, poručio je Putin.

S obzirom na to da je COVID-19 već zahvatio UN-ovo osoblje, Putin je ponudio toj organizaciji pomoć u obliku besplatne vakcinacije ruskom vakcinom Sputnik V za sve koji bi to željeli. Na to je dodao da je Rusija već primila zamolbe od kolega iz UN-a.

Iz UN-a su Putinu odgovorili i zahvalili mu na “velikodušnoj ponudi” te obećali da će je njihove ljekarske službe razmotriti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare