Svijet

Putin zavrće ventile Evropi, a Orban ima spreman drugi plan: ‘Plin će ići preko Srbije, nema zime!‘

Mađarska je potpisala novi ugovor s Rusijom o opskrbi plinom, potvrdio je vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs u srijedu. Novim se ugovorom definira kupnja još 5.8 miliona kubika plina više od dosad ugovorenih kvota. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, koji se trenutno nalazi na sastanku s kolegama inoministrima u Pragu, rekao je da će se plin u Mađarsku dopremati preko Srbije, te dodao da će Mađarska ove zime "imati dovoljno plina".

Prije ruske invazije na Ukrajinu Mađarska je već imala ugovore s Rusijom za tri i pol milijarde kubika plina godišnje preko TurkStreama, te još milijardu preko Austrije. Mađarska je izuzetno ovisna o ruskom plinu te oko 80 posto tog energenta dobiva od Gazproma, pa ne čudi što se nije pridružila evropskim sankcijama za Rusiju, piše Politico.

Budimpešta je jedan od najsnažnijih branitelja Kremlja među zemljama članicama Evropske Unije. Gazprom je ograničio ili potpuno obustavio opskrbu brojnim zemljama, što je kulminiralo potpunom obustavom isporuke plina Njemačkoj, što je objašnjeno "potrebom održavanja sistema".