Svijet

“Putinov glas”: Nakon Ukrajine na redu je Njemačka, trebamo ih naučiti pameti snažnim maršom sovjetskih čizama

Poznati ruski voditelj vijesti, koji je poznat kao “Putinov glas”, u jednoj ruskoj državnoj TV emisiji sugerirao je da bi Moskva trebala “ponovno” naučiti Njemačku lekciju nakon što je njihova ministrica kulture u šali rekla Rusiji “je*i se”.

U snimku koji se naširoko širi na platformama društvenih mreža, voditelj Rusije-1 Vladimir Solovjov vidi se kako njemačku vladu naziva punom “idiota, nitkova, podvala i bitangi”.

Do toga je došlo nakon što je njemačka ministrica kulture Claudia Roth posjetila ukrajinski lučki grad Odesu i dobila je dvije markice u znak sjećanja na potonuće vodećeg broda ruske crnomorske flote Moskva. Jedna od markica prikazivala je čovjeka koji je podigao srednji prst – očita referenca na herojskog ukrajinskog vojnika koji je tokom napada na Zmijski otok rekao: “Ruski ratni brod, je*i se.”

Roth je, pokazujući markice fotografu, rekla: “ovo je Rusija” i “a ovo je ‘jebi se’.” Dok su se svi koji su tamo stajali smijali, Roth je, nakon što je shvatila, podesila svoju poruku rekavši: “Je*i se, brode.”

Solovjov je optužio ministricu da je namjerno vrijeđala Rusiju dok se “pretvarala da prevodi ono što piše na markici”.

Tvrdolinijaški govornik ruskog predsjednika Vladimira Putina upitao je: “Šta nam je sada?” i dalje pozivajući se na smrtonosni sukob Rusije s nacističkom Njemačkom tokom Drugog svjetskog rata, rekao je, “trebamo li još jednom otresti prašinu s teutonskih grobova snažnim maršom sovjetskih čizama? Inače, oni nikada neće razumjeti?”

Ruska invazija na Ukrajinu traje više od tri mjeseca. Deset hiljada ukrajinskih civila i dalje je zarobljeno u istočnom gradu Severodonjecku dok se teške bitke nastavljaju u zemlji zahvaćenoj ratom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare