Svijet

Putinov propagandist stigao u Ukrajinu i šokirao rusku javnost: Ovo je besramno, pa šta radi naša vojska?

Promoskovski ratni dopisnik i Putinov propagandist Aleksandr Sladkov u rijetkom priznanju, govoreći u videu objavljenom na društvenim mrežama kasno u ponedjeljak, kazao je kako se Rusija bori da ostvari značajne vojne dobitke u Donbasu.

Kazao je da je takozvana specijalna vojna operacija Vladimira Putina ‘besramno neodlučna’, da ruske trupe ‘ne mogu istisnuti ukrajinske snage’ te da moskovska vojska ‘čini podvig od nečega što bi trebalo biti rutinsko’.

Sladkov, novinar ruskog državnog TV kanala Rusija-1, u prošlosti je pratio Putinove snage u cilju stvaranja prokremljovske vojne propagande. Ovoga puta ton je potpuno promijenio, a potvrđuje američke procjenu visokog američkog dužnosnika koji je u ponedjeljak rekao da ruski napori u Donbasu nisu postigli značajan napredak posljednjih dana i da se i dalje suočavaju s jakim otporom ukrajinskih snaga, kao i da ‘neki ruski oficiri ne slušaju vojne naredbe’.

Sladkov je na početku snimke osudio ‘ološe iz ukrajinskih oružanih snaga’ za koje je tvrdio da su odgovorni za granatiranje četvrti Leninski u Donjecku – gdje je snimao video.

U granatiranju su poginuli žena i 16-godišnji dječak, tvrdi on.

‘Znate zašto se ovi napadi događaju?’ upitao je retorički pa nastavio:

‘Ne možemo istisnuti ukrajinske snage iz grada. Ne možemo ih izbaciti. Jer… ne znam. Ne bismo trebali kritizirati, ali… napadamo omjerom jedan prema jedan, njihova sela i njihove uporišta… jedan naprema jedan. Pravimo podvig od nečega što bi trebalo biti rutinsko. Njihove snage stalno dolaze, ne možemo ostvariti napredak.

‘Razumijem da je teško govoriti o ovome, ali neka budala to mora objaviti! Čak i ako sam to danas ja’, kazao je sugeriravši da ruske snage nisu uspjele okružiti kijevske trupe.

PROČITAJTE  Rusi krenuli u masovne napade. Najmanje 14 civila ubijeno u Donjecku i Lugansku

Rekao je da unatoč nedostatku napretka Rusije, moral ‘ne pada’, prije nego što je slučajno nazvao napad Moskve na Ukrajinu ratom – no brzo se ispravio nazvavši ga ‘specijalnom operacijom’.

‘Moral se ne smanjuje, pozitivan je i spremni smo za borbu! Idemo naprijed, jurišamo, čak i oni koji tiho kažu mi prilično neodlučni u ovom ratu… ovaj… specijalnoj operaciji. Čak i oni idu naprijed, počinju osjećati da mogu pobijediti, ali… Ne znam kakav je to sportski pristup kada se drži ovakva proporcija – ne daj Bože da bi više vojnika napalo neprijatelja! Ubili su ženu i 16-godišnjeg dječaka. Tako je to’, rekao je završavajući video.

Zbog Putinove autoritarnosti prokremljovske osobe rijetko se mogu vidjeti da negativno govore o ruskim nedostacima, posebno otkako je ruski predsjednik započeo svoju invaziju 24. februara.

PROČITAJTE  Ukrajinci nisu svjesni šta im se sprema: Zapadne elite će im zabiti nož u leđa i natjerati ih na bolan kompromis?

Naširoko se izvještava da je Putin očekivao da će njegove snage brzo napredovati po Ukrajini i zbaciti izabranu vladu u zemlji za nekoliko dana.

Umjesto toga, njegove su snage uvučene u dugotrajni sukob – koji ne pokazuje znakove jenjavanja. Ukrajinu opskrbljuju zapadni saveznici, a obavještajna saznanja sugeriraju da ruskoj vojsci ponestaje opreme.

Nakon što je žestok otpor prije više od mjesec dana prisilio Kremlj da odustane od pokušaja napada na Kijev, moskovske snage usredotočile su se na zauzimanje Donbasa, istočne ukrajinske regije. No borbe se odvijaju korak naprijed-korak naprijed, od sela do sela.

Rusija ima oko 97 bataljonskih taktičkih grupa s otprilike po 1000 vojnika, što je blagi porast u odnosu na prošlu sedmicu, rekao je visoki američki dužnosnik, koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o procjeni Pentagona.

Dužnosnik je rekao da sveukupno ruski napori u Donbasu nisu postigli značajan napredak posljednjih dana i da se i dalje suočavaju s jakim otporom ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, Putin je u ponedjeljak obilježio najveći domoljubni praznik svoje zemlje bez velikog novog uspjeha na bojnom polju u Ukrajini kojim bi se mogao pohvaliti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
maya elijah
maya elijah
14 dana

Kako sam vratila svog razvedenog muža uz dobru pomoć ljubavne čarolije dr. Alabe Moje ime je Shira elijah. Kad sam pročitao svjedočanstvo na internetu o tome kako dr. Alaba, najsjajniji i najmoćniji bacač uroka, pomaže vratiti muža koji se razvodi, LJUBAVNIKA. Pitao sam se kako to može biti istina, jer su me mnogi u prošlosti iznevjerili bez ikakvog rezultata. Samo sam pustio post i krenuo po forumu. Na moju obavijest opet ispod, neka osoba je objavila i rekla provjereni bacač uroka. Nakon što je pročitala poštu, bio je to isti muškarac dr. Alaba o kojoj je govorila. Tako da nemam izbora nego stvarno provjeriti kako on radi. Bila sam potpuno shrvana kad me napustio moj voljeni muž. Kao da je cijeli moj svijet nestajao u tuzi i boli. Znam da zvuči čudno, ali od svih čarolija koje sam kontaktirao, on je jedini koji je na mene ostavio dojam da sam toliko istinita i pouzdana. Više od njegovih riječi, vratio je mog muža i ostvario sve moje želje. Sada je vjeran, pazi na mene, svake nedjelje me nudi cvijećem, a često idemo u kino i restoran. moj muž je došao k meni i ispričao se za nepravdu koju je učinio i obećao da to više nikada neće učiniti. Od tada se sve vratilo u normalu. Moja obitelj i ja ponovno živimo sretno zajedno. Zauvijek ću biti zahvalan što sam svoj život pretvorio iz pakla u raj! vjerujem da tko god treba pomoć treba mu doći po pomoć. Neka te Bog i dalje koristi da spasi raskid. Svi koji imaju bračne probleme, probleme s razvodom, izgubljenog ljubavnika ili bilo kakve probleme u vezi, možete mu se obratiti ([email protected]). Ili ga WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744