Svijet

Putinova prijetnja izazvala veliku paniku u Skandinaviji: Finci i Šveđani gomilaju zalihe jednog lijeka

Ruska invazija na Ukrajinu, kao i odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da podigne nuklearne snage u najveći stepen pripravnosti imala je neobičan utjecaj na prodaju jednog lijeka u Švedskoj i Finskoj. Naime, prodaja tableta joda je eksplodirala nakon ovih događaja.

U Švedskoj je prodaja porasla “s nule na sto”, izjavio je predsjednik Uprave farmaceutskog lanca Apotea Per Svärdson.

“Sve je rasprodano odjednom. Naši kupci kontaktirali su farmaceutske tvrtke radi dopune, ali i tu je sve gotovo”, rekao je Svärdson, a prenosi nacionalna televizija SVT.

Nekoliko finskih farmaceutskih lanaca, uključujući Yliopiston Apteekki i Lappeenranta Prisma, također su ostali bez tableta joda, dok su drugi počeli ograničavati prodaju tableta na serije od deset.

“Postojala je snažna potražnja. Naša godišnja potražnja od deset jedinica zamijenjena je sedmičnom potražnjom od deset jedinica. Naravno, prava potražnja bila je još veća. Ko zna koliko bismo prodali da je proizvod bio dostupan”, rekao je Eero Suihko iz lanca apoteka Yliopiston Apteekki za nacionalnu finsku radionicu Yle.

Prema Pia Kukkohovi iz Porvoo Old Pharmac, pakiranja od deset tableta obično se prodaju jednom mjesečno ili uopće ne prodaju, no samo ovog mjeseca prodano je 18 pakiranja.

Švedska uprava za sigurnost od zračenja naglasila je da nema potrebe za uzimanjem tableta joda zbog događaja u Ukrajini. Vlast je objasnila da je strah od radioaktivnih ispuštanja iz razgradnje nuklearne elektrane Černobil u blizini ukrajinsko-bjeloruske granice neutemeljen jer njeni reaktori više nisu aktivni.

U međuvremenu, finske apoteke upozorile su da se tablete joda smiju uzimati samo prema uputama nadležnih, a ne na vlastitu volju kao mjera opreza. Također su naglasili da se ne treba pretjerano opskrbljivati ​​jodom. Prema Suihku, staklenka od deset tableta sadrži joda dovoljno za deset odraslih osoba – “dovoljno za svoje najbliže”.
Tablete joda štite štitnjaču u slučaju iznenadne i neočekivane nuklearne nesreće.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare