Svijet

Putinova sječa generala. Britanci tvrde da je pao i “Koljač iz Sirije”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin navodno je otpustio šest generala zbog loših rezultata borbenih dejstava u Ukrajini, tvrde svjetski mediji.

Kako se navodi, ova odluka je donijeta u trenutku kada je u Ukrajini navodno ubijen potpukovnik Nikolaj Gorban (36), koji je predvodio specijalne snage Specnac.

Teški gubici

Daily Mail, koji se poziva na saznanje britanskih obavještajnih službi, tvrdi da su general-pukovnik Aleksandar Čajko i general-pukovnik Aleksandar Žuravljev među ljudima koji će ostati bez funkcije, a razlog smjene su teški gubici i nenapredovanje snaga u Ukrajini.

Žuravljeva je navodno zamijenio general-pukovnik Vladimir Kočetkov, a prema pisanju Maila, general Aleksandar Vladimirovič Dvonirkov, koga zapadni mediji zovu “Koljač iz Sirije”, također je smijenjen.

On je u aprilu postavljen za komandanta čitave operacije u Ukrajini, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

Mnogi nastradali

General Genadij Valerjevič Židko, koji je bio komandant snaga na jugu, također je smijenjen, a za njegovu zamenu imenovan je generaj Sergej Surovkni, prenosi B92.

“Loši rezultati ruskih snaga tokom rata u Ukrajini mnogo su koštali vojni vrh, zbog čega je najmanje šest ruskih generala smijenjeno.

Ove smjene prati i to da je najmanje 10 ruskih generala ubijeno u borbenim dejstvima u Ukrajini. Ovo je imalo veliki efekt na taktičke i operativne probleme ruske vojske u Ukrajini”, kaže izvor iz Ministarstva odbrane.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare