Svijet

Putujete u Njemačku, a niste vakcinisani? Morat ćete deset dana u samoizolaciju

Njemačka je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika, što znači da će osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz Hrvatske, saopćio je danas državni Epidemiološki institut Robert Koch.

Tako će od nedjelje, kada ova odredba stupa na snagu, sve osobe koje nisu vakcinisane ili koje nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju kada iz Hrvatske uđu u Njemačku. Samoizolaciju mogu prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o vakcinisanju.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane ili osobe koje su preboljele koronavirus mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o vakcinisanju, čime su oslobođene karantene nakon povratka. Početkom novembra stupa na snagu propis prema kojem osobama koje zbog samoizolacije nisu u stanju obavljati svoj posao država neće nadoknađivati izgubljenu zaradu, kao što je do sada bio slučaj.

PROČITAJTE  Biden se pogubio pokušavajući izgovoriti naziv novog soja koronavirusa: Poslušajte njegovu verziju 'omikrona'

U nekim saveznim pokrajinama, poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, taj propis je već stupio na snagu. Osim Hrvatske, njemačke vlasti su na popis visokorizičnih zemalja uvrstile i Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju. Kriteriji za svrstavanje neke zemlje među visokorizične nisu samo broj novooboljelih nego i brzina širenja virusa kao i opterećenje zdravstvenog sistema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare