Magazin

R Kelly osuđen na 30 godina zatvora zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Pjevač R Kelly osuđen je u srijedu na 30 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja žena, djevojaka i dječaka, više od 20 godina nakon što se prvi put suočio s optužbama.

Kellyjeva osuda smatra se pobjedom preživjelih seksualnog nasilja, posebice onih koji možda oklijevaju govoriti protiv zlostavljača iz straha od odmazde.

U septembru prošle godine, porota u New Yorku proglasila je Kellyja krivim za seksualnu trgovinu i reketiranje, po svih devet tačaka optužnice protiv njega, piše Guardian.

Tužitelji su tražili kaznu od najmanje 25 godina zatvora.

Na suđenju, žrtve su opisivale kako ih je Kelly izlagao perverznim i sadističkim hirovima dok su bili maloljetni. Nekoliko ih je reklo da će od njih zahtijevati da se striktno pridržavaju pravila kao što su njegova dozvola za jelo ili odlazak u kupaonicu, te pisanje “pisama izvinjenja” koja bi ga trebala osloboditi nepravde.

Prije izricanja presude u srijedu, neke od žrtava dale su izjave, uključujući “Angelu”, koja je rekla “sa svakim dodavanjem nove žrtve rastao si u zloći”.

Na današnji dan izricanja presude “vraćamo svoja imena”, rekla je. “Nismo više one osobe koje su se lovile kao nekad.”

U svojoj izjavi žrtve, Lizette Martinez je rekla: “Roberte, uništio si toliko ljudi, života.”

Kellyjev slučaj privukao je pažnju u svjetlu pokreta #MeToo, tokom kojeg su moćni muškarci smatrani odgovornima za seksualno nedolično ponašanje i seksualne napade. Kelly prati Harveyja Weinsteina, Billa Cosbyja i druge istaknute zlostavljače u osudi na kaznu zatvora, iako je Cosby oslobođen nakon žalbe.

Pjevača, čiji hitovi uključuju Ignition i I Believe I Can Fly, zastupala je Jennifer Bonjean, odvjetnica koja je zastupala Cosbyja.

Kellyjeva presuda uslijedila je godinama nakon što su protiv njega prvi put iznesene optužbe za seksualno zlostavljanje. Među optuženima je bila i njegova bivša supruga Andrea Kelly, koja je rekla da se boji da bi je Kelly mogao ubiti.

Optužen je po 21 tački optužnice za snimanje videa seksualnog zlostavljanja djece koji uključuju različite seksualne radnje u junu 2002., ali je oslobođen po svim tačkama nakon suđenja 2008. godine.

U 2017., članak u Buzzfeedu donio je nove tvrdnje da je Kelly zarobio šest žena u seksualni “kult” iskoristivši ih nakon što su mu se obratile za pomoć u svojim muzičkim karijerama.

Zatim je u januaru 2019. na američkoj TV mreži Lifetime emitiran šestodijelni dokumentarac pod nazivom Surviving R Kelly, s detaljima o optužbama za seksualno zlostavljanje i nedolično ponašanje protiv pjevača. U filmu su se tužitelji pitali jesu li njihove priče prethodno ignorirane jer pripadaju crnačkoj populaciji.

Upitan o nekim optužbama tokom CBS-ovog intervjua 2019., Kelly je nezaboravno viknuo na svoju intervjuerku, Gayle King, i negirao bilo kakvu nepravdu.

Kasnije je uhapšen u julu 2019. i optužen za kaznena djela seksualne trgovine, uključujući slike zlostavljanja djece i ometanje pravde.

U memorandumu o kazni koji su podnijeli savezni tužitelji u istočnom okrugu New Yorka, djelomično se navodi: “Uz pomoć svog užeg kruga i tokom desetljeća, optuženi je napadao djecu i mlade žene radi vlastitog seksualnog zadovoljstva.

“Da bi izvršio svoje brojne zločine, optuženi se oslanjao na svoju slavu, novac i popularnost kao R&B zvijezde i koristio je veliku mrežu ljudi koju mu je status pružao – uključujući svoje poslovne menadžere, zaštitare i izbacivače, trkače, odvjetnike , računovođe i pomoćnike – kako bi izvršio i prikrio svoje zločine.”

Dok su tužitelji tražili minimalno 25-godišnju kaznu zatvora, Kellyjeva odbrana tražila je kaznu od 10 godina ili manje. U sudskim dokumentima tvrdili su da bi trebao dobiti olakšanje kazne dijelom jer je “doživio traumatično djetinjstvo koje je uključivalo teško, dugotrajno seksualno zlostavljanje u djetinjstvu, siromaštvo i nasilje”.

Pjevač, pravim imenom Robert Sylvester Kelly, zadržan je u pritvorskom centru Metropolitan u Brooklynu od presude u septembru prošle godine.

Kelly se suočava s dodatnim pravnim problemima. Na saveznom sudu u Chicagu tereti ga se za namamljivanje maloljetnika, posjedovanje slika zlostavljanja djece i ometanje pravde. Suđenje će se održati u augustu.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare