Kontraproduktivno

Radmović upozorava zbog hitne sjednice o napadima na povratnike: To će izazvati probleme, ne treba na to

Nebojša Radmanović Parlament BiH
Nebojša Radmanović

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović (SNSD) rekao je Srni da će hitna sjednica ovog doma o sigurnosti povratnika izazvati dodatne političke probleme u BiH koji trenutno nisu potrebni.

Radmanović je rekao da će hitna sjednica doma biti održana 21. septembra na zahtjev grupe poslanika iz Federacije BiH, nakon redovne sjednice.

"Termin sjednice saopštavam jer mi je to rekao predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara i ovo je jedina poslovnička odredba u kojoj predsjedavajući sam odlučuje bez druga dva člana Kolegijuma doma, a on se kao ozbiljan političar konsultovao sa nama dvojicom i zakazao sjednicu", rekao je Radmanović.

Naveo je da predsjedavajući Predstavničkog doma zakazuje hitnu sjednicu kada procijeni da je to opravdano.

"Čavara je procijenio da je opravdano, ali se mora reći onima koji misle da mogu svake sedmice sazivati takve sjednice, da se može procijeniti da takvi zahtjevi nisu opravdani. Teme kao što je ova zbog koje je sazvana hitna sjednica, izazivaju političke probleme u BiH koji su nepotrebni u inače teškoj situaciji", naglasio je Radmanović.

Radmanović je naveo da neće biti raspravljano samo o problemima povratnika u Republiku Srpsku nego i o položaju Srba i napadima na njih i njihovu imovnu u Federaciji BiH.

"Postoje dijelovi BiH gdje Srba uopšte nema, pa ih ne mogu ni napadati, a postoje i oni dijelovi gdje ih ozbiljno napadaju, o čemu govorimo, ali ne tražimo posebne sjednice jer one neće donijeti rješenje", istakao je Radmanović.

On je ukazao da će posebna sjednica o ovoj temi izazvati ogroman broj rasprava.

"Čuće se i o napadima na Srbe povratnike i na Hrvate imamo veliki broj rasprava o toj temi koji postaju sve žešći iz nacionalnog ugla, a rješenja nema. To se tako ne radi politički i ovo što grupa poslanka na čelu sa SDA radi, ustvari, je stvaranje dodatnih problema u BiH, a to se tako ne radi", poručio je Radmanović.