Politika

Radnici Agencije za privatizaciju FBiH najavljuju štrajk: Novalić i Vlada FBiH nas ignorišu

Sindikat Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrenuo je ponovni Štrajk upozorenja kojim se traži aktivno uključenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u hitno rješavanje deblokade računa Agencije.

Kao preduslova za ispunjenje Zahtjeva Sindikata navode se sljedeći uvjeti:

  1. Isplata neisplaćenih plaća i naknada sa pripadajućim porezima i doprinosima od januara mjeseca 2022. godine (do sada 6 plaća), a samim tim obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja bez kojeg su radnici ostali u ovim uslovima pandemije i
  2. Obezbjeđenje sredstava rada (kancelarijski prostor, kancelarijski materijal, telekomunikacije, koje je neplaćanjem pomenutih usluga ugroženo) za normalno obavljanje poslova po ugovoru radu i zakonom date nadležnosti.

Kako navode, Agencija već treću godinu radi u nemogućim uslovima, jer su računi blokirani izvršenjem Presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, te zbog visokog dosuđenog iznosa Agencija ovaj problem ne može riješiti samostalno.
“O problemima i stanju Agencije Premijer, dopremijeri kao i ostali članovi Vlade FBiH su upoznati u više navrata.
Vlada FBiH je, činilo se, odlučila da napravi korak u konačnom rješenju ovog problema planiranjem sredstava za rad Agencije u Budžetu FBiH za 2022. godinu. Međutim, Program utroška ovih sredstava nije razmatran na Vladi FBiH, koliko smo upoznati iz razloga neprihvatanja Premijera i dopremijera Vlade FBiH na spremnost Tražioca izvršenja da se odrekne preostalih zakonskih zateznih kamata, već se od Tražioca izvršenja traži odricanje zakonskih zateznih kamata u cjelosti.

Agencija je u ovom postupku nažalost “izvukla najdeblji kraj”, jer iako je uspjela u zaštiti državnog kapitala i ovom presudom su vraćene dionice preduzeća u vlasništvo Federaciji BiH, cjelokupan teret, uključujući i investicije u preduzeće, pao je na teret Agencije, kao podnosioca tužbe i potpisnika ugovora o kupoprodaji proisteklog iz zakonskih ovlasti, a u ime Federacije BiH kao vlasnika kapitala.
Agenciji padaju na teret i zakonske zatezne kamate koje su u dvostrukom iznosu premašile glavnicu, a sve zbog dugogodišnjeg vođenja upravnog postupka i upravnog spora kod nadležnog suda i sudskog postupka za raskid ugovora. Uzevši u obzir gore navedeno, rješenje našeg problema se i ne nazire.

Radnicima Agencije, šest mjeseci, nije isplaćena plaća i naknade na plaću, a redovnu isplatu plaće nemaju već treću godinu. Radnici redovno dolaze na posao i obavljaju svoje ugovorne obaveze, naravno u okviru datih mogućnosti. Radnicima su blokirani svi računi zbog višemjesečne nemogućnosti vraćanja kredita, isključuje im se struja, apsolutno je ugrožena egzistencija svih porodica, a naročito teški teret nosi veliki broj radnika koji su jedini hranioci porodica svaki novi dan čekanja je neizdrživ. U ove dvije godine imali smo smrtni slučaj radnog kolege, smrtne slučajeve članova porodice, teške bolesti radnika i članova njihovih porodica, a zbog neisplaćenih doprinosa smo uskraćeni za pružanje zdravstvenih usluga, ne možemo dobiti redovno liječenje niti lijekove.

Radnicima je zbog dvogodišnjih egzistencijalnih problema ugroženo zdravstveno stanje, a naročito u ionako teškim vremenima izazvanih covidom, drastičnim povećanjima cijena…

Neshvatljivo je i ostaje “gorčina” da u ovom vremenu “borbe” radnika i menadžmenta Agencije, te štrajka upozorenja u trajanju od mjesec dana februar/mart 2021. godine ispred zgrade Vlade FBiH, Premijer, dopremijeri i članovi Vlade FBiH NIKAD nisu odgovorili niti na jedan zahtjev ili prihvatili prijedlog za održavanje sastanaka sa radnicima Agencije članovima Sindikata ili sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Radnici Agencije, po ko zna koji put evo treću godinu, su dovedeni „pred zid“ budući da je već sedmi mjesec kako (od januara 2022.godine) radimo i uredno izvršavamo svoje obaveze, a za to ne primamo plaću i pripadajuće naknade, a što je zagarantirano Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine .
Agenciji je zbog neizmirenih obaveza od augusta 2021. godinu otkazano pružanje usluga i isporuka roba (za mnoge smo već utuženi), jer ni dobavljači pored do sada iskazanog strpljenja ne shvataju zašto od usvajanja Budžeta FBiH 31.03.2022. godine do danas nismo realizovali sredstva iz Budžeta FBiH i izmirili ugovorene obaveze. Zbog navadenog onemogućena su nam i sredstva rada, te smo zbog svega navedenog onemogućeni kvalitetno i blagovremeno ispunjavati svoje obaveze po osnovu ugovora o radu.

Stoga tražimo od Vlade FBiH da hitno stvore preduslove za izmirenje obaveze Agencije prema radnicima iz 2021. i 2022. godine, i konačno riješe našu tešku situaciju, jer produžetak agonije predstavlja samo uvećavanje obaveza i uništavanje našeg zdravlja”, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
kurtz
kurtz
8 mjeseci

treba privatizirati agenciju za privatizaciju kako bi konačno nešto radili i da prestanu sisati državu

znamilolenesto
znamilolenesto
8 mjeseci
Reply to  kurtz

Pa kako ce konacno nesto raditi ako Vlada ne donosi Odluke i ne pristaje na prodaju preduzeca. I drzava i agencija su taoci Vlade. Ne odlucuje agencija kada i sta ce se prodavati.