Politika

Radnici BH Telecoma i HT Mostar najavljuju štrajk. Kažu da su im ugrožena prava

Sindikati BH Telecoma i HT Mostar objavili su da su počeli pripreme za štrajk. Razlog koji navode jeste taj da Vlada Federacije BiH već nekoliko mjeseci odbija zaključiti Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija u FBiH.

Kako su naveli u saopćenju, prethodni granski kolektivni ugovor je istekao 9. jula ove godine, te su od tog datuma na snazi produžene mjere primjene odredbi Granskog kolektivnog ugovora, a koje istječu 9. oktobra 2020. godine.

Kada istekne, radnici će ostati bez zaštite koju im daje Granski kolektivni ugovor, te se time otvara mogućnost da Uprave kompanija svojim odlukama kroz Pravilnike o radu samostalno odlučuju o pravima radnika.

“Neusvajanjem Odluke o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, predstavnici Vlade FBiH žele dovesti do prestanka važenja i primjene postojećeg kolektivnog ugovora, te na taj način dovesti u neizvjesnost otprilike 5.000 radnika u ovim preduzećima i uskratiti im mogućnost da kroz granski kolektivni ugovor imaju zaštitu kao kolege iz ostalih javnih preduzeća. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je u prethodnim mjesecima Vlada FBiH produžila važenje granskih kolektivnih ugoovora za sve oblasti u okviru svoje nadležnosti, ali uporno odugovlači zaključenje ugovora za radnice naše dvioje kompanije”, naveli su predstavnici oba sindikata u saopćenju za javnost.

Na kraju dodaju da im se budu opravdan strah da su “ponovo dio obećanja u tajnim razgovorima s MMF-om, da će poslužiti kao zalog za uzimanje kredita, a da je smanjenje radničkih prava u privatizaciji koja je u isključivom interesu stranih medija, a na štetu građana FBiH”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare