Tehnologija

Radnici Googlea u štrajku u Švicarskoj

Stotine Googleovih radnika u Cirihu, u Švicarskoj, stupile su u srijedu u štrajk u znak protesta protiv više od 200 uručenih otkaza.

U januaru je Googleova matična kompanija Alphabet objavila da planira zatvoriti ukupno 12.000 radnih mjesta širom svijeta.

To je šest posto njene radne snage, navodi Reuters.

Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama širom Sjedinjenih Američkih Država. Posebno se to odnosi na tehnološki sektor.

Kompanije su od početka godine otpustile više od 290.000 radnika. Navodi se to na stranici za praćenje otkaza na tržištu rada Layoffs.fyi.

Radnici Googleovog odjela u Cirihu, u kojem radi oko 5.000 uposlenih, protestvovali su protiv najavljenih otkaza već u februaru ove godine.

Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 radnika ponudilo da im se umjesto uručivanja otkaza smanje plate i broj radnih sati. Google je odbio njihov prijedlog.

“Naši članovi u Google Cirih i svi uposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima”, rekao je glasnogovornik Syndicoma.

“Smeta im netransparentnost u otkazima. Posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara.”

Glasnogovornik Googlea rekao je da je kompanija odlučila smanjiti broj uposlenih. Tako bi broj radnih mjesta bio “u skladu s najvišim prioritetima.”

“Proces savjetovanja u Švicarskoj je završen. Obaviješteni su uposlenici čija su radna mjesta pogođena”, rekao je glasnogovornik Googlea. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare