Vijesti

RAK potvrdio da je obustavio jedan postupak protiv FACE TV, ali pokrenuli su novi zbog ‘pristojnosti’!?

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije obustavilo je postupak protiv Face TV, objavio je jutros Raport. Potvrda te vijesti stigla je iz RAK-a u čijem se saopćenju navodi da je Vijeće zasijedalo sinoć.

“Članom 49. st. (1) i (2) Zakona o komunikacijama generalni direktor Agencije je eksplicitno ovlašten za rješavanje svih predmeta koji se tiču povreda uslova izdatih dozvola i propisa Agencije. Kao i za nametanje odgovarajućih mjera i sankcija. A koji postupak je detaljno razrađen u Pravilniku o postupku rješavanja povreda uslova dozvola i propisa Regulatorne agencije za komunikacije („Službeni glasnik BiH“, broj 77/21).

Ovlaštenja Vijeća Agencije sadržana su u članu 39. Zakona o komunikacijama. Između ostalog, uključuju rješavanje po žalbama na odluke koje donosi generalni direktor Agencije u prvom stepenu”, pojašnjeno je.

RAK obustavio postupak protiv FACE TV, pokrenuo drugi

U saopćenju se dalje navodi da je Agencija po službenoj dužnosti, a u skladu sa odredbama čl. 30. i 31. Pravilnika, provela preliminarni postupak protiv FACE TV u vezi sa programom „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem“ od 29.10.2022. godine.

“Na osnovu stručnog mišljenja/vještačenja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH (AFIVBiH) koja nije mogla pouzdano utvrditi da je izgovorena riječ iz preliminarnih navoda Agencije, utvrđeno je da nema osnova za pokretanje glavnog postupka, o čemu je obaviješten FACE TV.

Pored toga, Agencija je protiv iste TV stanice, nakon provedenog preliminarnog postupka u pogledu sadržaja emitovanog dana 4.11.2022. i 5.11.2022. godine, pokrenula glavni postupak zbog potencijalnog kršenja osnovih principa i općeprihvaćenih standarda pristojnosti. O tome je obaviješten nosilac dozvole”, navodi se u saopćenju RAK-a.

Na usporenim snimcima se čuje ‘umiriti’ ne ‘ubiti’

Direktor RAK-a Draško Milinović mimo procedura najavio je drastične kazne protiv Facea zbog nečega što je navodno rečeno u programu. Naime, on je optužio voditelja i vlasnika Senada Hadžifejzovića da je navodno rekao da Milorada Dodika treba ubiti.

Hadžifejzović i njegova Face televizija odmah su nakon toga objavili usporene snimke iz kojih se čuje da je kazao “umiriti”.

Hadžifejzović je nekoliko puta pozvao sve forezičare i eksperte zvuka da analiziraju snimke. On je objavio nekoliko usporenih snimaka koji dokazuju njegove tvrdnje. Također, pozivaju je i Milinovića u emisiju međutim nije dobio odgovor.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare