Tehnologija

Raketa Muskovog Space X će se uskoro sudariti s Mjesecom

Raketa koju je lansirala tvrtka Elona Muska za istraživanje svemira na putu je da se sruši na Mjesec i eksplodira. Falcon 9 booster lansiran je 2015., ali nakon završetka svoje misije, nije imao dovoljno goriva za povratak prema Zemlji i umjesto toga je ostao u svemiru, piše BBC.

Astronom Jonathan McDowell rekao je za BBC News da će to biti prvi poznati nekontrolirani sudar rakete s Mjesecom. Ali učinci će biti neznatni, kaže. Raketa je napuštena u visokoj orbiti prije sedam godina nakon što je završila misiju slanja meteorološkog satelita na putovanje od milion milja u svemir.

Bio je to dio programa istraživanja svemira g. Muska i SpaceX-a, komercijalne tvrtke koja u konačnici ima za cilj omogućiti ljudima da žive na drugim planetama.

Od 2015. godine raketu su vukle različite gravitacijske sile Zemlje, Mjeseca i Sunca, čineći njen put pomalo “haotičnim”, objašnjava profesor McDowell iz američkog Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku.

PROČITAJTE  Dobro je znati: Ove opcije na iPhoneu mogle bi vam spasiti život

“Bila je mrtva – samo je slijedila zakone gravitacije.”

Raketa se pridružila milionima drugih komada svemirskog smeća – mašina odbačenih u svemir nakon završetka misija bez dovoljno energije za povratak na Zemlju.

“Tokom desetljeća bilo je možda 50 velikih objekata o kojima smo potpuno izgubili pojam. To se moglo dogoditi već nekoliko puta, jednostavno nismo primijetili. Ovo bi bio prvi potvrđeni slučaj”, kaže profesor McDowell.

Sudar bi se trebao dogoditi 4. marta kada će raketa eksplodirati prilikom kontakta.

“To je u osnovi prazan metalni spremnik od četiri tone, s raketnim motorom na stražnjoj strani. I tako, ako zamislite da ga bacate u kamen brzinom od 5000 milja na sat, to neće biti sretan završetak”, kaže profesor McDowell.

Ostavit će mali umjetni krater na površini Mjeseca.

Bill Gray, koji koristi softver za praćenje svemirskih objekata u blizini Zemlje, predviđa da je 5. januara raketa proletjela blizu Zemlje. 4. marta vjerojatno će pogoditi drugu stranu Mjeseca, kaže on.

PROČITAJTE  Koristite Telegramu? Ove korisne trikove morate znati

Godine 2009. profesor McDowell i drugi astronomi izveli su eksperiment u kojem se raketa slične veličine srušila na Mjesec. Senzori su prikupili dokaze o sudaru kako bi mogli proučiti krater. To znači da je malo vjerovatno da će naučnici naučiti nešto novo iz ove nesreće, objašnjava profesor McDowell.

Dodaje da, iako sada nema posljedica koje izazivaju svemirske krhotine koje su ostavljene da lebde i povremeno se ruše, moglo bi ih biti u budućnosti.

“Ako uđemo u budućnost u kojoj postoje gradovi i baze na Mjesecu, želimo znati šta je tamo. Mnogo je lakše to organizirati kada je promet spor u svemiru, umjesto da čekamo dok to ne bude problem.”

A šta se događa između sada i 4. marta? Pa, raketa će nastaviti slijediti zakone gravitacije, leteći kroz svemir, prije nego što završi svoje dane razbijajući se o Mjesec.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare