Vijesti

Ranko Debevec 8. oktobra pred Istražnom komisijom za pravosuđe

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zaključkom Komisije pozvan je da svjedoči pred Privremenom istražnom komisijom 8. oktobra 2020. godine u 13 sati.

Debevec je, inače, u fokus javnosto došao nakon što je Raport objavio da Tužilaštvo BiH istražuje prijavu protiv njega u kojoj se navodi da je on prikrio da ima drugi identitet u Španiji, gdje posjeduje i nekretnine.

Kako je Raport objavio, Ranko Debevec ima državljanstvo Španije na ime Ranko Debevec Kavason. Tu informaciju Debevec nije prijavio kada je imenovan za predsjednika Suda BiH.

Pored toga, u prijavi se navodi da je dobio Mercedesa na sumnjiv način, a koji je kupljen u autokući porodice Lijanović, kao i da je nezakonito zapošljavao pripravnike u Sud BiH.

Privremena istražna komisija Parlamenta BiH za oktobar je pozvala na saslušanje nekoliko čelnika iz bh. pravosuđa.

Zaključeno je da se na svjedočenje pred Komisijom u četvrtak, 1. oktobra 2020. godine, u 13 sati pozovu glavna disciplinska tužiteljica Ureda disciplinskog tužioca Alena Kurspahić-Nadarević i njen zamjenik Mirza H. Omerović.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zaključkom Komisije pozvan je da svjedoči pred Privremenom istražnom komisijom 8. oktobra 2020. godine u 13 sati, javlja Hayat.

Usvojeni su prijedlozi da se na svjedočenje pred Privremenom istražnom komisijom pozovu i sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljko Tabaković, advokati Ifet Feraget i Marko Dragić i predstavnik Kluba novinara Banja Luka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare