Vijesti

Raport akcija| Društvo smo koje ima javnu kuhinju za bebe. Pomozimo im: Treba mlijeka, hapica, pelena…

Vjerovatno smo država u kojoj nije teško pronaći potresnu, tužnu i srceparajuću ljudsku priču koja će vam stegnuti želudac, ubrzati puls i disanje, te vas (čak i ako ste onaj najtvrđi) dovesti do suza.

Ako ste normalna osoba, posebno će vas dotaći priča o beznađu u kojoj su se, ni kriva ni dužna, našla djeca.

Jedna od takvih priča jeste ona iz Bratunca. Prema onome što se zna to je prva otvorena, pazite sad, Javna kuhinja za bebe.

Da, za bebe.

Otvorilo ju je Udruženje “Obraduj nekoga” kada su uvidjeli poraznu činjenicu – desetine roditelja se bore da prehrane svoje bebe, da im osiguraju suhu pelenu, da ih obuku, a o priređivanju najsitnijih radosti da i ne govorimo.

Tako svako jutro roditelji dolaze u Javnu kuhinju za bebe i dobivaju besplatan obrok koji se sastoji od osnovnih namirnica – mlijeka, griza, palente, keksa, voća.

Police s hranom za bebe

Uzmu paket pelena, ako im treba odjeća i to je to. Naravno, u ograničenim količinama, onoliko koliko dobri ljudi pomognu.

“Imali smo oko 30 beba koje su korisnici kuhinje. Sad je broj veći, 40 beba. Taj bi broj mogao i porasti, s obzirom da situacija izazvana koronavirusom uzima svoj danak i u ekonomskom smislu”, govori za Raport Aida Sadiković-Mehonić iz Udruženja “Obraduj nekoga”.

Javna kuhinja je, ističe ona, otvorena u Bratuncu, ali namijenjena je i stanovnicima Srebrenica te okolnih sela.

Kako je objasnila, nažalost na njima je teret da biraju prioritete među onima kojima je pomoć neophodna te su tako ove bebe korisnice najugroženije u ovim općinama.

“Potrebno je da roditelji donesu dokumentaciju koja potvrđuje njihov socijalni status, bilo da su na Zavodu za zapošljavanje ili da je jedan roditelj radno nesposoban. Mogu da donesu i dokaz da primanja koja imaju nisu dovoljna za potrebe bebe”, objasnila je Sadiković-Mehonić.

PROČITAJTE  Žrtve genocida u BiH pisale UN-u, NATO-u i Evropskoj uniji: Zaustavite Dodika, zar ćete dozvoliti da se ponovo dese konflikti i zločini

Istakla je da mališani mogu biti korisnici ove kuhinje dok god nose pelene i jedu kašice, to jest do oko dvije i po godine.

Pored hrane, kako smo već naveli, bebama se pomaže i odjećom. Tako uz javnu kuhinju postoji i butik za bebe.

Baby-shop u kojem roditelji mogu besplatno uzeti odjeću za svoje bebe

“Također, za bebe koje nisu korisnice, ali se nalaze u teškoj situaciji, njihovi roditelji mogu da uzmu garderobu iz našeg beby-shopa”, kazala je za Raport predsjednica Udruženja “Obraduj nekoga”.

Prošle godine Raport je pomogao djecu bez roditeljskog staranja u domu na Bjelavama, a ove godine smo odlučili akciju usmjeriti upravo u Bratunac.

Cilj nam je osigurati osnovne obroke za bebe u naredna tri mjeseca, te što više odjeće i obuće. Uz to, cilj je djeci osigurati novogodišnje paketiće.

Kako pomoći?

Uz odobrenje Udruženja “Obraduj nekoga” Raport će prikupiti veše donacije i poklone te ih uručiti Javnoj kuhinji za bebe u Bratuncu.

Šta je potrebno?

Od osnovne hrane ovo:

Mlijeka za 100 dana – 3.000 litara

Mljevenog keksa za 100 dana – 3.000 kutija

Griza za 100 dana – 3.000 kutija

Palente za 100 dana – 3.000 kutija

Kašice za bebe za 100 dana – 3.000 komada

Mliječna formula za bebe Bebalac 1 – 500 kutija

Pored toga potrebno je:

Čokolino/Frutolino/Čokolješnjak (i ostale varijante) za 100 dana – 3.000 kutija.

PROČITAJTE  Uposlenici Elektroprivrede BiH održali kratki protest. Daju podršku direktoru Andeliji i upravi

No, to nije sve što bebama treba.

Kako nam je kazala Aida Sadiković-Mehonić, predsjednica Udruženja, trenutno se roditeljima daje jednom mjesečno paket pelena. Potrebna je i ostala kozmetika za bebe.

Pelene – 500 paketa

Vlažne maramice za bebe – 500 paketa

Šamponi za bebe – 300 komada

Kreme za bebe – 300 komada

Bademova mast za bebe – 300 komada

S obzirom da pri Javnoj kuhinji ima i beby-shop, pozivamo vas i da donirate odjeću za bebe kao i igračke. Šta god donesete dobro će doći. U obzir dolaze flašice i cucle za bebe.

Također, približavaju se i novogodišnji praznici. Svaka kuća koja ima bebu ima i stariju djecu. Možete ih obradovati paketićem.

Želite pomoći? Javite nam se.

Ukoliko želite učestvovati u Raportovoj akciji molimo da nam se javite na broj telefona 033 – 744 – 000 od 9 do 19 sati ili na e-mail: [email protected]

Ono što želite donirati/pokloniti donesite u naše prostorije na adresu Hiseta 21, Sarajevo. Akcija će trajati do 23. 12. 2021. godine. Sve što prikupimo transparentno ćemo objaviti i uredno dostaviti Udruženju “Obraduj nekoga” odnosno Javnoj kuhinji za bebe u Bratuncu.

Želite uplatiti novac? Može.

Novac koji želite uplatiti uplaćujete direktno na račun Udruženja koje vodi javnu kuhinju za bebe. Evo njihovih računa i instrukcija:

Uplate iz BiH

Račun primaoca: 154-180-20092471-62

Intesa San Paolo Banka

Svrha doznake: Raport akcija

Uplate iz inostranstva:

IBAN: BA391541802009247162

S.W.I.F.T: UPBKBA22

Paypal direkt link: www.paypal.me/obradujnekoga

Paypal: [email protected]

Budimo dobri ljudi!Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare