Kriminal

Raport donosi detalje: Zašto je SIPA upala u Ministarstvo sigurnosti i kakva je uloga Bisere i Osmice

Pripadnici SIPA-e danas su upali u Ministarstvu sigurnosti BiH i izvršili određene provjere. Riječ je o istrazi Tužilaštva BiH vezanoj za krivična djela u vezi sa sigurnosnim provjerama i manipulacijama pojedinih članova Komisije za drugostepeno rješavanje u postupku sigurnosnih provjera.

Sigurnosne provjere

Ova komisija rješava žalbe u postupku sigurnosnih provjerava, a članove imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra sigurnosti.

Raport saznaje da je SIPA u Ministarstvu sigurnosti bila zbog istrage nezakonitog imenovanja članova ove Komisije. Naime, akcija je uslijedila nakon krivične prijave protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića, Murisa Druškića i Ismaila Sarića zbog zloupotrebe položaja.

Prema informacijama koje su nam potvrđene, nominovani predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH za članstvo u Komisiji bio je Sanjin Prašović koji je ispunjavao sve zakonom predviđene uslove. Međutim, sjednici Vijeća ministara BiH nije prisustvovao Fahrudin Radončića koji je nekoliko dana ranije podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti, pa je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković umjesto Prašovića predložila Ismaila Sarića, koji je i imenovan.

Problem je što Ismail Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u ovoj Komisiji. Nije imao ni stepen provjere vrlo tajno, a u momentu imenovanja i stepen provjere tajno mu je bio istekao i zbog nepodnošenja zahtjeva nije bio ni u postupku. Sve to je naknadno ekspresno urađeno u kabinetu novog ministra sigurnosti Selme Cikotića.

Izmjena akata i odluka

Po hitnom postupku izmijenjene su odluke i druga pravna akta Ministarstva, kako bi Obavještajno-sigurnosna agencija BiH u rekordnom roku izvršila provjere.

Pod istragom je i nominovanje drugog člana Komisije, predstavnika OSA-e Murisa Druškića. On je imenovan u Komisiju krajem juna, iako je u martu ove godine penzionisan. Druškić je i u prethodnom mandatu bio član Komisije ispred OSA-e.

Inače, kako nam je potvrđeno, brojne su žalbe i sudski sporovi zbog sada već izvjesnih manipulacija sigurnosnim dozvolama. Sporna imenovanja navodno su izvršena u režiji OSA-e i njenog direktora Osmana Mehmedagića.

 Povezani postovi: