izbjegava sud bih

Raport donosi: Diplomatski poziv kao strategija? Šta se krije iza odgađanja ročišta Dodiku

Raport je pozvao Ambasadu BiH u Mađarskoj gdje su nam rekli da je ambasadorica Biljana Gutić-Bjelica na putu za Sarajevo

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odgodio za sutra najavljeno ročište Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta, postavlja se pitanje koji su to razlozi koje je Sud BiH uvažio da odgodi početak jednog od u javnosti „najiščekivanijih“ procesa.

Prema ranijim izjavama Dodikovog advokata, ročište Dodiku odgođeno je zbog njegove "službene posjeti Mađarskoj“.

Raport je u Sudu BiH pitao da li je tačna informacija da su odgodili ročište u tom predmetu i koji su to razlozi koje su uvažili i zbog kojih je odgođeno ročište Dodiku.

Iz Suda BiH smo dobili sljedeći odgovor:

„Obavještavamo Vas da je ročište u predmetu Milorad Dodik i dr. odgođeno za 06.12.2023. sa početkom u 13:00 sati.

Ročište se odgađa na prijedlog odbrane, a iz razloga ranije preuzetih službenih obaveza optuženog“, naveli su za Raport iz Državnog suda BiH.

Ambasadorica iz Mađarske, Dodik u Mađarsku?

Jasno je da nema detalja o Dodikovoj „službenoj posjeti“.

No, Raport saznaje da je poziv za posjetu Milorada Dodika Budimpešti uputila ambasadorica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica i to 17. oktobra, samo dan nakon ročišta Dodiku održanom u Sudu BiH 16. oktobra.

Iako je, kako saznajemo, jedan od aduta Dodikove odbrane da je on poziv dobio prije nego što je određen datum početka glavnog pretresa, Raport saznaje da je to u stvari samo dio osmišljenje strategije Dodikovog i političkog i pravnog tima odbrane.

Dodik:_ Poziv za posjetu Mađarskoj

Upućivanje poziva za posjetu Mađarskoj kojeg potpisuje ambasadorica Gutić-Bjelica dan nakon održavanja ročišta o izjašnjenju o krivici imalo je cilj da posluži kao alibi i argument za odgodu glavnog pretresa, a što je urodilo plodom.

Nije navedeno kada je Dodik planirao u posjetu Mađarskoj. Međutim, logično bi bilo da je u Mađarskoj danas ili sutra, kada je bilo predviđeno održavanje ročišta.

Raport je u pokušaju da sazna kojim povodom Dodik ide u Mađarsku, došao do zanimljivih i indikativnih informacija.

"Sekretarica Biljana"

Pozvali smo Ambasadu BiH u Mađarskoj u namjeri da od ambasadorice Biljane Gutić-Bjelica saznamo zbog čega je i kojim povodom uputila Dodiku poziv za posjetu i to baš u vrijeme kada se očekivala odluka o utvrđivanju glavnog pretresa u predmetu koji se vodi protiv predsjednika entiteta RS.

Na naš poziv na zvanični telefonski broj Ambasade javila se osoba koja je na naš upit da se predstavi kazala da razgovaramo sa „sekretaricom Biljanom“.

Kada smo kazali da želimo razgovarati s ambasadoricom Biljanom Gutić-Bjelica, ljubazno nas je uputila da sačekamo dok nas „spoji“.

Međutim, nakon kraće pauze „sekretarica Biljana“, koja nam nije otkrila prezime, a prema podacima s internetske stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH vjerovatno je riječ o Biljani Maly, tehničkoj sekretarici u Ambasadi, obavijestila nas je da je tog trenutka "dobila informaciju da je ambasadorica na putu za Sarajevo, putu za aerodrom“ i da ipak nećemo moći s njom razgovarati.

Gutić-Bjelica: Kadar SNSD-a

Na naš upit znači li to da ćemo ambasadoricu Gutić-Bjelica ipak moći vidjeti u Bosni i Hercegoviini i ovdje razgovarati s njom, naša sagovornica nije htjela potvrditi da je Gutić-Bjelica na putu za Sarajevo iako je to prvobitno, o čemu posjedujemo i audio snimak, kazala.

Kada smo pitali da li možemo razgovarati s nekom od drugih ovlaštenih osoba u Ambasadi BiH u Mađarskoj ili sa nekim ko zamjenjuje ambasadoricu u njenom odsustvu, „sekretarica Biljana“ rekla nam je da "nema nikog drugog u Ambasadi i da imaju problem s nedostatkom osoblja".

Ključno pitanje

Ukoliko je tačno da se ambasadorica Gutić-Bjelica uputila za BiH i to neposredno nakon informacije da je ročište Miloradu Dodiku odgođeno „zbog službenog puta“, a to putovanje je planirano na osnovu njenog poziva, znači li to da će se Dodik i ambasadorica „mimoići“ ili da do posjete Dodika Ambasadi BiH u Mađarskoj koja ga je pozvala neće ni doći?

Ključno pitanje je li ambasadorica Gutić-Bjelica u stvari samo dala alibi Dodiku i njegovoj odbrani, poslavši poziv predsjedniku RS za posjetu Ambasadi BiH u Mađarskoj?

Ukoliko je i planirana posjeta tom našem diplomatskom predstavništvu je li ona i toliko važna i neophodna i da li Sud BiH uopće utvrđuje neophodnost jedne takve posjete Dodika u kapacitetu predsjednika entiteta koji nema nikakve nadležnosti nad diplomatskim misijama BiH u svijetu.

Hoće li pozive slati i ostali ambasadori

S obzirom na to da Sud BiH očigledno uvažava pozive za posjetu optuženih zvaničnika nekoj zemlji kao razlog za odgodu ročišta u procesima protiv njih, s pravom se nameće i pitanje – hoće li Dodiku svih 16 ambasadora i konzula koje su imenovali ranije on dok je bio u Predsjedništvu BiH, a kasnije njegova saradnica Željka Cvijanović, narednih mjeseci slati pisma za posjetu nekoj zemlji, a Sud BiH ih uvažavati kao razloge za odgodu ročišta i uistinu ih tretirati kao „službene posjete“?

A, kada se govori o ulozi ambasadorice Biljane Gutić-Bjelica u odbrani Milorada Dodika treba napomenuti da je ona kadar izuzetno odan Dodiku i politici SNSD-a.

A otkako je na dugogodišnjoj poziciji šefice diplomatske misije BiH u Budimpešti ponaša se više kao ambasadorica entiteta RS nego Bosne i Hercegovine.

Gutica-Bjelić je čest gost javnog entitetskog servisa u RS.

Sudeći prema njenim ranijim izjavama za RTRS odavno se i direktno umiješala u rad pravosuđa u BiH, te je sudski proces protiv Dodika ocijenila „političkim procesom“.

SNSD-ova linija

Gutić-Bjelica je i jedna od 16 ambasadora i konzula koji su postavljeni „linijom SNSD-a“ u neku od diplomatskih misija BiH u svijetu, očigledno kako bi štitili lične Dodikove i interese RS-a, a ne Bosne i Hercegovine i koji su ranije poslali i pismo podrške Dodiku, a s tim da li su s tim pismom izašli iz okvira svojih nadležnosti niko se nije ni bavio.

Do sada se niko od nadležnih nije bavio konkretno ni s neprimjerenom „misijom“ koju kao dio mreže za odbranu Dodika provodi ambasadorica Gutica-Bjelić, a pri tome ima primanja u iznosu većem od 8.000 KM iz budžeta BiH, kao i što uživa brojne druge privilegije koje joj je omogućila država Bosna i Hercegovina.

Dodik u društvu Orbana

Iz istupa ove ambasadorice vidljivo je da su njoj Dodik i entitet RS ispred države BiH.

Nedavno je govoreći o svom mandatu u Mađarskoj, Bjelica navela da ga smatra vrlo uspješnim, a sebi je pripisala zasluge za “veliki broj razmijenjenih posjeta na visokom i najvišem nivou, koje su pomogle učvršćivanju ličnih veza između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana.“