Kriminal

Raport donosi| Najjači ostaju, nikad se ne predaju: U ViK-u zaposleno 25 sinova i kćerki

Da su javna preduzeća poligon za masovno rođačko-nepotističko uhljebljivanje poznato je od njihovog formiranja i osnivanja. Raport je u posjedu dokumenta koji pokazuje razmjere tog rodbinskog uhljebljenja u Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Dokument je odgovor na zastupničko pitanje Segmedine Srne (SDP) koje je glasilo: “Da li je istina da su se, kolokvijalno rečeno, tri koljena familijarno zapošljavala u ovom JP?”

Šokantan odgovor dao je direktor Enver Hadžiahmetović.

“Zapošljavanje bližih srodnika zaposlenika je posebno izraženo u periodu prethodne uprave na čelu sa direktoricom Azrom Muzur, koja je od oktobra 2017. godine do juna 2019. godine primila više radnika koji su u direktnom srodstvu sa tadašnjim direktorima, rukovodiocima i ostalim zaposlenicima, npr. primljen je sin tadašnjeg izvršnog direktora Bakal Salahudina, primljen je sin tadašnjeg rukovodioca Službe za proizvodnju i distribuciju vode Đokić Mufida”, naveo je direktor.

On je naveo da je dolaskom prethodne uprave, namjenski izvršena izmjena sistematizacije na način da su za preko 90 radnih mjesta brisana usmjerenja i radno iskustvo kao propisani uslovi radnog mjesta, čime je olakšano zapošljavanje srodnika.

Potom direktor iznosi šokantne informacije.

“Prema saznanjima aktuelne uprave preduzeća, također, tom prilikom je primjeljeno i:

– 19 radnika kojima je otac zaposlen u ViK-u

– 4 radnika kojima je majka zaposlena u ViK-u

– 2 radnika kojima oba roditelja rade u ViK-u

– 2 radnika kojima supružnici rade u ViK-u.

Prema neformalnim informacijama, konačan broj uposlenih srodnika je i veći”, naveo je direktor.

On je dalje naveo da je ViK u decembru 2019. godine provelo dvije konkursne procedure. Po Javnog oglasu od 2. decembra 2019. godine, primljeno je dvoje radnika koji su u srodstvu sa nekim od zaposlenih (majka/otac).

“Zaključno sa današnjim danom, po Javnog oglasu od 28. decembra 2019. godine primljeno je četiri radnika koji su u srodstvu sa nekim od zaposlenih (otac)”.

Inače Azra Muzur je za direktoricu ViK-a izabrana za vrijeme premijerskog mandata Elmedina Konakovića, koji je tada bio član SDA. Nakon što je vlast u KS preuzela tzv. “Šestorka”, pukla je tikva i između Konakovića i Muzur, nakon čega je i smijenjena.

Sadašnji direktor također je kadar Naroda i Pravde.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare