Politika

Raport donosi radnu verziju stranačkog dogovora o zajedničkom nastupu u RS: Kako će se birati kandidati i dijeliti pozicije

Prije tri dana je u Banjoj Luci održan sastanak stranaka sa sjedištem u FBiH koje žele zajednički nastupiti na Općim izborima u RS.

Radi se o inicijativi SDP-a kojem je namjera okupiti sve stranke kako bi se ojačala pozicija probosanskih stranaka u manjem bh. entitetu.

Pozivu SDP-a odazvale su se sve stranke, od SDA, NiP-a, NES-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke… Iako su pojedine stranke odmah u startu pokazivale rezervu i skepsu razgovoru su nastavljeni.

Naime, postoji bojazan da će SDA ovu ideju prisvojiti i politički sebe bolje pozicionirati nego druge stranke koje su manje zastupljene u RS.

Na prošlom sastanku koji je održan u Banjoj Luci, kako je saopćeno, napravljena je radna verzija koju će organi stranaka razmatrati i dostaviti određene amandmane, ukoliko smatraju da treba.

Iako radna verzija nije dostavljena javnosti, Raport je došao u posjed ovog dokumenta. Ističemo da se radi o radnoj verziji, dakle dokumentu koji nije konačan i koji bi mogao doživjeti određene promjene.

Dokument se zove “Dokument o principima komunikacije za demokratiju, ravnopravnost i vladavinu prava na području bosanskohercegovačkog entiteta RS”. Konkretno ime Platforme još nije definirano.

Radna verzija dokumenta

Na početku se navodi kako su svi politički subjekti ravnopravni u komuniciranju i odlučivanju.

Naglašava se da stranke koje potpišu ovaj dokument nisu u koaliciji niti savezu.

Predloženi kriteriji

Međutim, predloženo je kako će rasporediti pozicije i kandidature.

“Primarni kriterij je rezultat političkih subjekata na Općim izborima 2018. godine za NSRS (rezultat koalicija će se smatrati zajedničkim rezultatom političkih subjekata koji su je činili)”.

“Sekundarni kriterij je rezultat političkih subjekata na lokalnim izborima 2020. godine za skupštine opština/gradova u entitetu RS (rezultat koalicija će se smatrati zajedničkim rezultatom političkih subjekata koji su je činili, a u generalnom zbiru će se rezultat koalicija dijeliti ravnomjerno između političkih subjekata koji su je činili ili će se na ukupni rezultat prenijeti međusobni omjeri sa lokalnih izbora ukoliko su stranke nastupile odvojeno”.

Kako će se kandidirati kadrovi za članove Predsjedništva BiH, Parlament BiH, NSRS

“Drugi kriteriji vezani za osiguranje pravedne i ravnomjerne zastupljenosti svih političkihj subjekata koji su potpisnici ovog Dokumenta, a posebno u cilju osiguranja multietničnosti, ravnomjerne regionalne zastupljenosti, ravnopravnosti spolova”.

Dalje se navodi da će se u jednom paketu dogovorati kandidature za člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS iz reda sprskog naroda, te dva kandidata za predsjednika RS iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

“S obzirom na mogućnost kandidature dva kandidata za predsjednika RS-a iz dva naroda (računajući da će ova dva biti izabrani za potpredsjednika po rezultatu), postoji saglasnost da će formalne kandidature za ove dvije funkcije nositi politički subjekti kojima ove kandidature pripadnu, uz obavezu ostalih da ne ističu kandidate za ovu funkciju”, ističe se u radnoj verziji.

Predložene su odredbe za kandidate za Parlament BiH, NSRS, izbor delegate u Vijeće naroda RS, Dom naroda BiH, kao i eventualne izvršne funkcije.

Pogledajte kako to izgleda:

Izbor delegata u Vijeća naroda RS i Dom naroda


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare