Kriminal

Raport otkriva detalje akcije Tužilaštva BiH: Finansijski kriminal težak pola miliona eura praćen duže od godinu, osumnjičen bivši šef Raiffeisena

Otkrivamo detalje akcije Tužilaštva BiH: Ko je visoki bankarski funkcioner koji je osumnjočen za pranje novca

Iz Tužilaštva BiH jutros je saopćeno da se vrše pretresi na jednoj lokaciji zbog finansijskih malverzacija.

SIPA, kako je saopćeno, pretresa prostorije koje je koristio bivši visoki funkcioner jedne komercijalne banke.

Sumnja se u finansijski kriminal i pranje novca u iznosi od oko pola miliona eura, a u istrazi je zatražena pomoć Austrije i Njemačke.

Raport otkriva detalje.

Kako nam je rečeno, sumnja se da je u bivši šef uprave Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobnigg bio ključni akter finansijskih malverzacija.

Naime, prije više od godinu, Agencija za bankarstvo FBiH uočila je određene nepravilnosti u izvještajima i protoku novca. Nakon što su duže vrijeme pratili dešavanja, transakcije i izvještaje, odlučili su sve prijaviti nadležnim pravosudnim institucijama.

Pored toga, prije 20-tak dana, održan je sastanak u Raiffeisen banci na kojem su iz čelnici Agencije za bankarstvo upozoriili da se dešavaju određene sumnjive radnje. Tu je i zatraženo da se Dobnigg povuče sa funkcije direktora. Vrlo brzo nakon toga imenovana je i nova uprava banke.

U isto vrijeme, banku su posjetili finansijski inspektori i službenici Uprave za indirektno oporezivanje.

Iznesena je određena dokumentacija koja će poslužiti u istrazi.

Kako nezvanično saznajemo, od jutros se traga za Dobniggom, koji nije pronađen u stanu čiji je vlasnik Raiffeisen banka. Također, nije poznato da li je napustio državu BiH.Povezani postovi: