Vijesti

Raport otkriva detalje sastanka Novalića i Nelsona: Traži se suspenzija Parlamenta FBiH, HDZ protiv

Vlada Federacije BiH mogla bi uskoro donijeti odluku kojom će se faktički proglasiti “vanredno” stanje kojom bi se suspendirao Parlament Federacije BiH, a sve odluke preuzela bi Vlada, saznaje Raport.

Cilj takve odluke, koja se uvodi i u RS, jeste brže i efikasnije donošenje odluka u vrijeme krize zbog pandemije koronavirusa. Takva opcija predviđa se i u Ustavu Federacije BiH.

“Vlada Federacije je ovlaštena donositi uredbe sa zakonskom snagom u slučaju opasnosti po zemlju kada Parlament Federacije nije u mogućnosti to učiniti. Svaka uredba imat će snagu zakona i ne može derogirati prava i slobode utvrđene ovim ustavom. Svaka uredba prestat će važiti najkasnije istekom tridesetog dana od njenog objavljivanja, s tim da će prestati važiti odmah po ukidanju odlukom Parlamenta ili na kraju desetog dana od njenog objavljivanja, ukoliko je Parlament Federacije u zasjedanju kada je uredba objavljena. Uredba objavljena dok Federacija upotrebljava oružane snage u skladu s ovim ustavom ostat će na snazi do petog dana sljedeće sjednice Parlamenta Federacije, kada prestaje važiti, osim ako ne bude potvrđena ali ni u kom slučaju neće važiti duže od šest mjeseci. Po isteku roka važenje uredbe se ne može produžavati, uredba se ne može ponovo donositi niti djelimično mijenjati bez odluke Parlamenta Federacije i njegove saglasnosti”, navodi se u Ustavu.

Kako saznajemo, uvođenje ovakve odluke zagovara i Američka ambasada u BiH te OHR. Upravo je danas ambasador SAD Eric Nelson održao sastanak s premijerom Novalićem. Kako je saopćeno, tema je bila borba protiv širenja virusa COVID-19.

Uredbe koje bi se donijele imale bi faktički zakonsku snagu, pa bi tako Vlada mogla usvojiti uredbu kojom bi banke bile obavezne dati moratorij na plaćanje kredita ili dati policiji ovlasti hapšenja svih koji krše mjere izolacije.

No, donošenje ovakve odluke trenutno blokira HDZ. Kako nam je rečeno, HDZ drži stav da uprkos proglašenju prirodne nesreće i drastičnih mjera zabrane kretanja te policijskog sata, da Parlament treba zasjedati.

Razlog zbog kojeg HDZ insistira je taj da kroz Parlament FBiH mogu blokirati donošenje odluka i zakona, dok u Vladi FBiH nemaju takav mehanizam.

Trenutno se, kako nam je rečeno, ipak traži način da se obustavi rad Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare