Politika

Raport otkriva detalje: Tragom pisma anesteziologa SIPA će i sutra biti na KCUS-u. Istraživat će se kisički sistem i izgradnja PRC-a

Pripadnici SIPA-e cijeli dan su boravili na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu gdje su češljali i izuzimali obimnu dokumentaciju.

Cjelodnevno pregledavanje i izuzimanje nije bilo dovoljno, pa će pripadnici SIPA-e, kako je Raportu potvrđeno, i sutra doći u ovu zdravstvenu ustanovu.

Do tada su iz SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo date samo šture informacije o tome šta se traži odnosno šta se izuzima. Javnosti je data samo osnovna informacija uz pojašnjenje da se radi o aktivnostima po ranije formiranim predmetima.

Raportu je nezvanično potvrđeno da se radi o predmetima koji su formirani po prijavama rodbine preminulih pacijenata od virusa Covid-19. Problem je, kako nezvanično saznajemo, da inspektori nisu uspjeli pronaći svu dokumentaciju koju su tražili. Prema istim informacijama, nedostaje kompletna dokumentacija za desetine pacijenata koji su bili u covid-odjelima.

Međutim istražuju se i drugi navodi – oni koje su anesteziolozi naveli u svom dopisu menadžmentu KCUS-a a koji je Raport prvi objavio.

Anesteziolozi su u svom dopisu naveli katastrofalne uvjete u PRC-u kao i brojne probleme s kojima se susreću a koji direktno ugrožavaju živote pacijenata. Između ostalog, anesteziolozi su upozorili na korištenje malina respiratora, nehigijenu, nedostatak osnovnih materijala za rad…

No, to nije sve.

Kako je Raportu rečeno istražuju se kisičke instalacije u Posebnom respiratornom centru koji je formiran kako bi se u njega smjestili najteži covid pacijenti. Upravo su u ovom centru kisičke instalacije bile najkritičnije što je menadžment faktički krio.

Kako nam je rečeno, istražioci su od menadžmenta zatražili spisak svih uposlenika na mašinskim instalacijama, kao i procedure KCUS-a.

Ono što je posebno zanimljivo zatražena je dokumentacija kako bi se vidjelo kako su izvođeni radovi na Posebnom respiratornom centru. Navodno će inspektori zbog toga sutra ući u Tehnički sektor, gdje bi se trebala kriti obimna dokumentacija.

Potrebno je istaći da je već ranije izuzeta dokumentacija o korištenju respiratora ACM812A poznatijih kao malina respiratori.

Akcija je uslijedila nakon objava Raporta, a sve usko povezano s ogromnom smrtnošću na KCUS-u od covida. Upravo su loš kisički sistem u kombinaciji sa malina respiratorima doprinijeli velikoj smrtnosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare