Kriminal

Raport otkriva: FBI upozorio na moguće nezakonitosti na Američkom univerzitetu u BiH

Tužilaštvo BiH uputilo je dopis ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisu Kriviću, a koji se tiče saznanja o Američkom univerzitetu u BiH i njegovom vlasniku Denisu Prciću, saznaje Raport. Riječ je o visokoškolskoj ustanovi čiju je diplomu navodno stekao i direktor Obavještajne agencije BiH Osman Mehmedagić, a koju je podržavao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U dopisu, u koji je Raport imao uvid, navodi se da je „Tužilaštvo BiH zaprimilo informaciju FBI Ureda Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u kojem ih je obavijestilo o saznanjima o mogućim nezakonitostima počinjenim od strane Američkog univerziteta i Denisa Prcića, koji je državljanin SAD-a“.

U informaciji se, između ostalog, navodi da veći broj studenata ulaže pritužbu Sjedinjenim Američkim Državama o njihovom državljaninu koji djeluje na području BiH.

Prema infomacijama Raporta, Tužilaštvo je dobilo i infomaciju da Univerzitet, koji se ne može zvanično pronaći na adresama na kojima je prijavljen, organizira nastavu na neutvrđen način i omogućava besplatno studiranje određenim policijskim službenicima.

„Došli smo do saznanja da je veći broj pripadnika MUP-a KS upisan na Američki univerzitet u BiH na Nacionalno-sigurnosnu akademiju“, navodi se, između ostalog, u informaciji Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo od kantonalnog ministarstva traži informacije o postojanju Američkog univerziteta na području KS, za koji je utvrđeno „da je čak u prostorijama Srednje mašinske škole u Sarajevu organizirao nastavu uz učešće profesora Alije Kožljaka, Selme Cikotića i Samira Rizve“, te da li je takva institucija registirana u KS, odnosno da li je započeta njena registracija.

Također, Tužilaštvo BiH od Ministarstva obrazovanja traži i podatke o broju studenata iz KS na svim obrazovnim institucijama koje su u bilo kojem smislu vezane za Američki univerzitet u BiH i Denisa Prcića.