Politika

Raport otkriva sadržaj pisma iz Medimpexa: Odustaju od nabavke vakcina. Žale se na političke i medijske pritiske

Jutros je saopćeno da kompanija Medimpex nije uspjela dostaviti potrebnu dokumentaciju za nabavku vakcina Sputnik V za Federaciju BiH.

Naime, od jutros mediji objavljuju kako ruska strana dala svoj potpis i da je zbog toga propao aranžman.

Raport otkriva da je Medimpex odustao od nabavke.

Jutros su uputili dopis Zavodu za javno zdaravstvo FBiH i Vladi FBiH u kojoj obavještavaju da nisu u mogućnosti izvršiti nabavku.

Raport je imao u uvid pismo je koje poslao direktor Medimpexa Šemso Mujezin.

Prenosimo dijelove:

Očitujući se na vaš Zahtjev ističemo da društvo Medimpex nije u mogućnosti izvršiti Ugovor o nabavci cjepiva protiv SARS-COV-2 za potrebe imunizacije stanovništva na području FBiH za 2021. godinu iz razloga više sile, promjenjenih okolnosti na koje nije mogao uticati ovaj ponuđač, a što sve u konačnici dovodi i do nemogućnosti izvršenja Ugovora.

Naime, nakon potpisivanja Ugovora nismo blagovremeno dobili Ugovor za nabavku vakcina od strane INO-dobavljača, te ostale neophodne isprave iz Rusije, a što je direktno uticalo na rokove koje je trebalo ispoštovati prema vama.

Dužni smo skrenuti pažnju da su na pravovremenost dostavljanja isprava iz Rusije imali politički pritisci i opsturukcije, te netačne ili polovične informacije od strane medija. Podsjećamo da se u toku pregovora i rokova za realizaciju Ugovora pojavila nemogućnost ispunjenja ugovora putem interventnog uvoza iz razloga što je podnesen Zahtjev kompanije „Krajinagroup” za registraciju vakcine Sputnjik V pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i to kao ekskluzivnog nosioca dozvole za stavljanje vakcine Sputnjik V u promet na tržištu BiH, čime prestaje mogućnost da istu vakcinu protiv korona virusa u BiH uvozi i druga kompanija.

Sve gore navedeno direktno je uticalo da društvo Medimpex u ostavljenom roku od 3 dana obezbjedi bankarsku garanciju. U tom smislu smo na početku ovog dopisa govorili o nemogućnosti izvršenja ugovora.

Shodno navedenom, obavještavamo vas da iz objektivnih razloga nismo u mogućnosti nastaviti realizaciju predmetne nabavke vakcina.

Sad je na Vladi FBiH da odluči šta dalje.

U teoriji, Vlada FBiH može produžiti ugovor Medimpexu, ukoliko su oni još uopće voljni izvršiti nabavku. Druga opcija je traženje drugog dobavljača. Treća opcija jeste da Vlada direktno stupi u kontakt s ruskim proizvođačem, što do sada niko nije ni pokušao.

Raport je pokušao kontaktirati vlasnika Medimpexa – Šemsu Mujezina, ali nije odgovarao na naše pozive.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare