Sport

Raport otkriva: Šta je FIBA pisala Košarkaškom savezu BiH?

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine nije prijavio našu mušku seniorsku reprezentaciju za učešće u prekvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine u francuskom Parizu.

Nedoumice o tome zašto je KSBiH odlučio kako je odlučio, pogotovo opravdanja tipa da “nema novca, ne može se okupiti najjači tim, a rivali prejaki” jednostavno ne piju vodu.

FIBA uputila dopis

Uostalom, ako ćemo se voditi isključivo tim kriterijima, onda ne bismo trebali nikad nigdje niti učestvovati.

A što se tiče pretkvalifikacija, Raport objavljuje dijelove pisma koje je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) uputila Košarkaškom savezu BiH.

Prijavu trebalo poslati do 15. marta

Pismo je stiglo vjerovatno krajem februara, nakon što je postalo jasno da su “Zmajevi” među 16 evropskih reprezentacija koje su stekle pravo nastupa u pretkvalifikacijama.

Kao što se vidi iz dokumenta, registraciju za učešće u pretkvalifikacijama trebalo je poslati u FIBA-u do 15. marta.

Objavljujemo i dio koji se odnosi na moguće sankcije u slučaju da, kako FIBA navodi, “federacija otkaže učešće ili se ne pojavi na turniru nakon podnošenja prijave”.

“Ako državna federacija otkaže svoje učešće ili se ne pojavi nakon podnošenja prijave, disciplinske i/ili finansijske sankcije mogu se izreći u skladu s internim pravilima FIBA-e.

Dodatno, državni savez prihvata da, ako uspjeh njegove reprezentacije tokom takmičenja (pretkvalifikacije op. a.) dovede do plasmana na FIBA kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, koji će se održati od 2. do 7. jula 2024., kvalificirana reprezentacija ima obavezu za učešće u narednom takmičenju.

Moguće sankcije

Ako državni savez otkaže svoje sudjelovanje ili se ne pojavi na takmičenju, disciplinske i/ili finansijske sankcije mogu se izreći u skladu s internim pravilima FIBA-e”, navodi se, između ostalog, u dopisu FIBA-e.

Dio koji se odnosi na sankcije

Upravni odbor KSBiH na ovu temu je raspravljao upravo 15. marta.

Tokom sjednice je konsultiran i selektor “Zmajeva” Adis Bećiragić nakon čega je odlučeno da se naša reprezentacija ne prijavi za ovo takmičenje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare