Kriminal

Raport otkriva: Šta je sve oduzeto od Hadžibajrićeve grupe i šta će biti s tim

jakić policija parking

Prema rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH preuzela je četiri pravna subjekta povezana sa načelnikom općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem i drugima osumnjičenom u akciji "Start". Potvrdio je to za Raport direktor Agencije Vinko Jakić.

Riječ je kompanijama Plaza Group, EuroPark, Parking Tim i Šemrani.

"Uz asistenciju sudske policije i pripadnika policije Kantona Sarajevo Agencija je preuzela ova četiri pravna subjekta. Bit će urađena analiza dokumentacije, procjena vrijednosti i nastavljat će se upravljati tim firmama do pravomoćnog sudskog rješenja u procesima koji se vode protiv njihovih vlasnika ili upravljačke strukture", kazao je Jakić za Raport.

Jakić pojašnjava kako Agencija neće raspolagati firmama, nego će upravlja do okončanja sudskog postupka.

"Nakon svih procjena, jer su neke od odgovornih osoba uhapšene, bit će odlučeno ko će ostati ili ko će biti na rukovodnim funkcijama. U svakom slučaju, upravljanje preuzima Agencija, te ove firme više neće biti pod nadzorom vlasnika", kaže Jakić.

Vinko Jakić

Plaza Group je u vlasništvu Elmedina Karišika koji je uhapšen sa Hadžobajrićem i njegovim sinom Seidom. Karišiku je danas produžen pritvor.

Firma EuroPark je registoravana na adresi Bistrik 1, a kao odgovorna osoba i osnivač navodi se Aida Karić-Topalović.

Vlasnik firme Parking Tim je Edin Brbutović, s adresom u sarajevskoj ulici Zelenih Beretki bb. Firma Šemrani registrirana je na Telelalima bb, a vlasnica je Selma Maglić.

Osumnjičeni u akciji "Start" razotkriveni su zahvaljujući aplikaciji Sky i terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.