Kriminal

Raport otkriva: Tužilački tim istražuje i smjenu kriznog štaba

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani šef Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić u istražnom pritvoru čekaju odluku o tome hoće li se u aferi “Repiratori” braniti sa slobode ili će im biti određena mjera pritvora.

Slučaj vodi Tužilaštvo BiH, a tužiteljski tim koji čine Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Merisa Nurkić, opisuje trojku kao organiziranu kriminalnu grupu.

Na slobodi mogu utjecati na dokaze i „dovršiti djelo koje su započeli“

Tužilaštvo BiH je od Suda BiH zatražilo mjere za osumnjičene. Osnov za pritvor, između ostalog, prema saznanjima Raporta, tužioci vide u opasnosti da osumnjičeni na slobodi mogu utjecati na dokaze i „dovršiti djelo koje su započeli“. Ovo je osnov koji ne može prestati.

Kako saznajemo, tužioci su tražili pritvor jer imaju saznanja da su osumnjičeni umiješani u naknadno pravljenje ugovora o kupovini respiratora, sa istim datumom. Ugovori su zamijenjeni, osim onog kojeg su istražitelji pronašli položenog u Privrednoj banci Sarajevo, gdje su blokirani računi Hodžićeve firme.

Tužilački tim, kako saznaje Raport, istražuje i naprasnu smjenu Federalnog kriznog štaba  25. marta ove godine, kada je u Štabu ostalo samo šest osoba. Tada se od ovog poteza ogradila i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, a protiv njega je javno bila hrvatska komponenta u FBiH. Tada se kao razlog smjene navodila navodna opstrukcija HDZ-a u nabavci testova na covid-19.

U jeku pandemije nastala je i panična potražnja za resporatorima, a na sjednici Vlade FBiH od 17. marta, to je podvukla i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Detaljna specifikacija respiratora nikada nije napravljena!?

Respiratori su bili potrebni, kazala je struka, u specifikaciji potrebne opreme to je potvrdio i Zavod za javno zdravstvo FBiH. Međutim, kako saznaje Raport, detaljna specifikacija respiratora nikada nije napravljena!? Upravo je jedno od ključnih pitanja to koje odobrio ili rekao da su klinikama u FBiH potrebni respiratori specifikacije koju je nabavila “Srebrena malina”.

Još jedna stvar je sporna u cijelom slučaju, a to je da na drugoj odluci o nabavci medicinske opreme, kojom je FUCZ prebačeno 7 miliona stoji nečiji potpius, a ne potpis komandantice Jelke Miličević. Na dokumentu jasno piše „za“. Taj je dokument potpisao Fahrudin Solak.

Njegov advokat Kadrija Kolić nedavno je rekao da je Solak imao odobrenje Miličević za potpis, ali se sama komandantica nikada nije oglasila o ovom slučaju.

Očigledno je da je previše otvorenih pitanja na koje niko od odgovornih nije dao odgovor. A nije da nisu imali vremena. Umjesto toga, naporno se radilo na tome da sadašnji osumnjičenici budu prikazani kao heroji nacije. Za novac građana, i to ni manje ni više nego 10,5 miliona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare