Fadil Novalić, iskazi u aferi 'Respiratori', afera Respiratori
Vijesti

Raport otkriva zašto je odgođeno ročište u aferi ‘Respiratori’. Advokati: Novalić je teško povrijeđen

Ročište u aferi “Respiratori” u suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima pred Sudom BiH ponovo je odgođeno. Ročište nije održano ni prošle sedmice. Iako se spekuliralo da se ročišta u ovom predmetu odgađaju zbog zahtjeva sudije Branka Perića o izuzeću, to nije slučaj. Kao Raport saznaje, oba ročišta su odgođena zbog zdravstvenog stanja Fadila Novalića. Njegovi advokati tvrde da je teško povrijeđen.

Naime, Novalić se povrijedio tokom pada na planini 26. novembra. ove godine. Zadobio je tjelesne povrede zbog kojih je bio smješten u bolnicu. Kako nam je potvrđeno, Novalić ima povrede dva rebra, a jedno rebro je završilo u plućnom krilu. Nakon što je stabiliziran, Novalić je pušten na kućno liječenje uz preporuke ljekara o strogom mirovanju.

Tvrdnje advokata

Njegova odbrana je s ovim obrazloženjem podnijela jutros podnesak Sudu BiH, u kojem, baš kao i prošle sedmice, traže odgodu suđenja. Sud BiH je oba puta odobrio odgodu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća u aferi “Respiratori”, Branko Perić prošle sedmice zatražio je svoje izuzeće iz ovog slučaja. Perić je zahtjev za izuzeće uputio predsjedniku Suda BiH. U njemu je Perić naveo kako traži izuzeće direktno od predsjednika Suda BiH ili da se o tome odluči na Općoj sjednici Suda BiH.

Perić je tražio izuzeće zbog ‘pritisaka javnosti’ na njega i ‘prijetnji’. On se na udaru javnosti našao nakon presude u slučaju ‘Dženan Memić’ kojom su oslobođeni Zijad Mutap i ostali koji su se sumnjičili za prikrivanje dokaza.

Jednom je odbijen

Perić je u sudsko vijeće u aferi ‘Respiratori’ došao nakon što je sutkinja Džemila Begović otišla u penziju.

Od ranije se sumnjalo u pristrasnost Perića jer je on sudija u tri velika predmeta – aferi ‘Respiratori’, slučaju ‘Dženan Memić’ i aferi ‘Pošta’ u kojoj je bio osumnjičen direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Kako je potvrđeno Raportu, o Perićevom zahtjevu bi se moglo odlučivati već ove sedmice, možda već u četvrtak.

Perić je još jednom, 2009. godine tražio izuzeće iz Sudskog vijeća pred kojem se sudilo Radovanu Stankoviću i tada je odbijen.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare