Vijesti

Raport otkriva: Zašto je Vijeće ministara odbilo povući sredstva od MMF-a

Vijeće ministara na današnjoj hitnoj sjednici odbilo je povući 330 miliona eura kredita od MMF-a. Protiv takve odluke bili su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, oboje iz SDA, te ministar odbrane Sifet Podžić iz DF-a.

Kako nam je rečeno, Izvršni odbor MMF-a još jučer je odobrio ovaj kredit našoj državi, a ministarstvo finansija BiH jutros je pripremilo Odluku o povlačenju sredstava.

Međutim, kako Raport saznaje, u odluci je navedena i stavka prema kojoj kantoni dobijaju 50 posto sredstava koje dobije Federacija BiH prema popisu iz 2013. godine.

Ministri SDA i DF-a smatraju da takva odluka ne bi bila zakonita, jer prema kantonima, po Ustavu BiH, ne može biti alociran kredit MMF-a.

Oni su tražili da se u odluci napiše da će Parlament Federacije BiH donositi odluke o raspoređivanju novca kredita prema kantonima, odnosno nižim novima, kao što je urađeno i za RS, jer ni za ovaj entitet nije Vijeće ministara odlučivalo kako će biti raspoređen novac koji bi trebao ići općinama.

Kako nam je rečeno, ranije dogovoreni procenti prema kojima Federacija dobija 61,5 posto, a RS 37, 5 te Brčko Distrikt 1 posto novca nisu sporni kao ni to da 50 posto novca koji dobije Federacija ide kantonima. Inače, bilo je nesuglasica i oko procenta koji ide Brčko Distriktu s obzirom na to da oni prema drugim kvotama kao što je raspodjela novca od poreza dobijaju znatno veći procenat od jedan posto. Međutim, tu je postignut dogovor.

Nije isključeno da se u toku dana odluka uskladi i ponovo sazove hitna sjednica Vijeća ministara kako bi ona bila usvojena. Posebno, jer već postoji pritisak iz MMF-a da se sredstva povuku jer su zatražena u posljednji trenutak.