Kriminal

Raport saznaje: Inspekcija ide u ZOI ‘84 zbog uhljebljivanja. Prijeti im kazna

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo poslao je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove zahtjev da izvrši inspekcijski nadzor u KJP ZOI ‘84, zbog nepoštivanja procedura prilikom raspisivanja kokursa za prijem u radni odnos, saznaje Raport.

Naime, kako je Raport danas objavio, v.d. direktora ZOI-ja ‘84 Edis Baković raspisao je konkurs za četiri ključne pozicije u ovoj kompaniji, od kojih su tri na neodređeno vrijeme, iako je od 28. septembra na snazi moratorij na zapošljavanje i imenovanje u Kantonu Sarajevo. Zbog te činjenice, konkurs je morao biti poništen.

Međutim, to nije sve.

KJP ZOI ‘84 – Olimpijski Centar Sarajevo Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo 25. septembra poslao je Zahtjev za imenovanje supervizora i zamjenika supervizora, a u vezi provođenja konkursne procedure za popunu radnih mjesta: sekretar preduzeća, rukovodilac Odjeljenja za ekonomsko-finansijske poslove i rukovodilac Službe unutrašnje zaštite. Javni oglas za ova radna mjesta objavljen je na stranici ZOI-ja ‘84 isti dan, 25. 9, a u dnevnom listu Oslobođenje 28. 9., čime je prekršena procedura.

Prema članu 13 stav (1) Uredbe o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u kojima kanton grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala, poslodavac je dužan da se u roku od pet dana prije raspisivanja Javnog oglasa obrati Uredu sa zahtjevom za imenovanje supervizora i zamjenika supervizora za nadzor nad provođenjem Javnog oglasa.

Prema članu 19. iste Uredbe, ukoliko se ova procedura ne ispoštuje, propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 KM za odgovorno lice kod poslodavca koji se nije obratio Uredu, a 3.000 do 5.000 KM za pravno lice koje provodi javni oglas!

Obzirom da u ovom slučaju nije ispoštovan rok od pet dana, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kojim rukovodi Erduan Kafedžić, zatražio je od KUIP-a provođenje inspekcijskog nadzora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare