Politika

Raport saznaje ko će činiti rukovodstvo federalnog parlamenta

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održava se danas, a Raport je nezvanično saznao ko bi ubuduće trebao činiti rukovodstvo federalnog parlamenta.

Prema našim saznanjima, to će biti Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), Edina Gabela (Stranka za BiH) i Mladen Bošković (HDZ). Oni bi trebali obavljati funkcije predsjedavajućeg te dva potpredsjedavajuća.

Izbor rukovodstva federalnog parlamenta

To bi trebao biti prvi korak ka formiranju vlasti koju će činiti Osmorka i HDZ BiH.

Sjednica će početi uručivanjem certifikata o izboru za poslanike u Predstavnički dom i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH.

Slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata. Željko Komšić – DF za građansku državu ima 12 mandata. Koaliciji “Povjerenje” pripalo je sedam mandata.

Dnevni red

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata. NES – za evropsku BiH ima pet. Stranka za BiH ima četiri, a HDZ 1990 tri mandata.

Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Za konstituirajuću sjednicu predložen je dnevni red na kojem je izbor privremenih komisija Predstavničkog doma (izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije, izbor Privremene komisije za izbor i imenovanje, te izbor Privremene administrativne komisije).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare